Hírek

2005.07.26. 00:00

Terrortól tart a fél világ

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="282"] Két öngyilkos merényletben tíznél többen haltak meg hétfőn Bagdadban. Egy ismeretlen fegyveres utcai munkásokra nyitott tüzet.
[/caption]Újabb robbantásoktól  tart a londoni rendőrség
A brit rendőrség London déli negyedében, Tuls Hillben vasárnap este őrizetbe vett egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy köze volt a csütörtöki merényletkísérletekhez. Pénteken már elfogtak két személyt a közeli Stockwell városrészben, valamint egy harmadikat Birmingham egyik pályaudvarán. A Scotland Yard még csütörtökön nyilvánosságra hozta annak a négy férfinak a fotóját, akiket a kísérletek elkövetésével gyanúsítanak. Hétfőn egy ötödik személy is fölkerült a listára. A gyanút azzal magyarázzák, hogy az egyik londoni parkban egy gazdátlanul hagyott hátizsákot találtak, amely tele volt robbanóanyaggal. A londoni rendőrség további merényletektől tart, ezért megerősítette az utcákon a civil ruhás nyomozók jelenlétét. Elképzelhető ugyanis, hogy a körözött személyek újabb támadást hajtanak végre, mielőtt még a pokolgépek hatóanyagai elöregednének.

A brit közvélemény nyolcvanöt százalékának szilárd meggyőződése, hogy az iraki részvétel miatt váltak célponttá. Iqbal Sacranie, a nagy-britanniai muszlim tanács főtitkára közölte: megérti azt a nyomást, amely a rendőrségre nehezedik, de sokkal nagyobb veszélynek tartja, ha ártatlan embereket minden alap nélkül megölnek. A lelőtt fiú 21 éves unokahúga, Vivian Menezes, aki Londonban egy lakásban élt az áldozattal, elmondta: Jean Charles de Menezes azért sietett, mert már elkésett a munkából. A fiú családja mindenképpen perelni akar. A londoni rendőrség hétfőn közölte: az áldozatnak lejárt a tartózkodási engedélye, ezért futott el előlük.

Hat pakisztáni férfit  gyanúsítanak Sarm-es-Sejkben
Az egyiptomi üdülőhelyen szombat éjjel elkövetett véres robbantássorozat elkövetésével az egyiptomi rendőrség hat pakisztáni személyt gyanúsít. A hat körözött egyike esetében valószínűleg öngyilkosságra készülő merénylőről van szó. A hatóságok átfésültek két Sarm-es-Sejkhez közeli települést. Egy beduin falunál, ahol a tettesek valószínűleg elsáncolták magukat, lövöldözés tört ki. Hétfőig több tucat muzulmánt vettek őrizetbe a félszigeten. Az elfogottak között iszlám fundamentalisták is találhatók, akiket a tavaly októberben Tabában elkövetett merénylet utáni nyomozás során már őrizetben tartottak, s csak a közelmúltban engedték őket szabadon. Habin el Adli egyiptomi belügyminiszter szerint a két terrorcselekmény között összefüggés van. A nyolcvannyolc halálos áldozatot követelő szombat hajnali támadásért egyébként Az al-Kaida Holnap-országi és Egyiptomi Szervezete vállalta egy iszlám internetes honlapon a felelősséget.

A merénylet feszültséget keltett az egyiptomi belpolitikában is, és rendkívüli nyomás alá helyezte a huszonnégy esztendeje hivatalban lévő Hoszni Mubarak elnököt, aki a hat hét múlva esedékes választásokon szeretné újra elnyerni az állampolgárok bizalmát. A hetvenhét éves politikusnak azonban pályafutása során most kell magát először ellenjelöltekkel szemben is megmérettetnie, és bár kihívói az indulásukat lehetővé tevő legutóbbi alkotmányreform dacára sincsenek könnyű helyzetben, kampányukban kihasználhatják a kialakult helyzetet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!