Hírek

2005.07.04. 00:00

Tíz forinttal csökkenhet az ár

Mint arról beszámoltunk, a nyári csúcsszezonban a gázolaj literje 270 forintig, a benziné 275 forintig drágulhat.

V. G.

A Mol ugyanakkor ígéretet kapott arra, hogy az áfakulcs csökkentését a kormány nem kompenzálja a jövedéki adóban, így ilyen árak mellett 10 forintos literenkénti árcsökkentést tudnak végrehajtani januártól. Ez az intézkedés remélhetőleg visszafordítja a benzinturizmust, véli Alács Lajos, a cég kereskedelmi igazgatója. Tartósan fennmarad az 50-60 dollár közötti olajár, miután komoly gazdasági tényezők állnak a fekete arany drágulása mögött – mondja Varró László, a Mol vezető közgazdásza. A világ olajpiacát ugyanis keresleti sokk jellemzi, miután a korábban évi 1 százalékosra tehető igénybővülés jelenleg már 3 százalék, ugyanakkor a kitermelési tartalékok gyakorlatilag eltűntek.

Az olaj- és az üzemanyag-piaci árakat nemcsak a ciklikus, hanem strukturális hatások is befolyásolják. Mindezek alapján tehát hosszabb távon is fennmarad a Mol számára kedvező iparági környezet. Az OPEC elégedett a magasabb árakkal, ráadásul sok fontos olajkitermelő országban a politikai bizonytalanság miatt húzódnak a beruházások. Az új forrásokhoz való hozzáférés egyébként a nagy olajtársaságok számára nem is könnyű, hiszen a nagyobb olajkitermelő helyekről (pl: Szaud-Arábia) gyakorlatilag ki vannak tiltva.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!