Hírek

2005.07.15. 00:00

Új gyógyszertörvény híján marad a sorban állás

Bánky Bea

Az ügyeletes patikák előtti éjjeli sorban állással kapcsolatos
tapasztalataim: hosszadalmas, macerás, kényelmetlen. Márpedig aki éjszaka, valamelyik készenléti gyógyszertárban szeretne medicinát vásárolni, többnyire sürgős, indokolt esetben teszi ezt.
Mennyivel egyszerűbb lenne, ha az ember fájdalomtól lüktető állkapcsát összeszorítva a világhálón keresztül rendelhetne Demalgont, hogy reggelig csillapítsa a fogfájást. Sokan a telefonos házhoz szállítás pluszköltségeit is szívesen vállalnák szorult helyzetekben, hogy elkerüljék az ügyeletes gyógyszertárhoz való kényszerű zarándoklatot. Egyetlen tabletta aszpirin valóságos kincs, ha hajnalban hasogató fejfájásra ébredünk: ilyenkor elugrani a közeli benzinkúthoz, vagy végigszenvedni az éjszaka hátralévő részét – a példa demagógnak tűnhet, de közérzetünk szempontjából a különbség jelentős.
A mostaninál fogyasztóbarátabb megoldás lenne az is, ha a főváros forgalmasabb csomópontjain éjjel-nappal nyitva tartó patikákban szolgálnák ki a pácienseket, és a negyedórás sorban állás után nem a kisablakon kellene kopogtatni gyógyszerért.
A gyógyszerészek szívesebben vennék, ha minden maradna
a régiben, érdekvédelmi szervezetük azzal érvel: megszűnne az esélyegyenlőség, a páciensek nem azonos feltételekkel jutnának gyógyszerekhez.
Bár a gyógyszerészkamara nem zárkózik el a patikai szolgáltatások bővítésétől, ha azok megvalósíthatók a szigorú szakmai és biztonsági szabályok betartása mellett. Etikai aggályaik is érthetőek, az alapvetően sokak életét megkönnyítő, előremutató elképzelések így sosem fognak megvalósulni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!