Hírek

2005.08.01. 00:00

Újabb merényletek várhatók Londonban

A brit rendőrség huszonnyolc személyt fogott el a londoni terrorcselekményekkel kapcsolatban. Lecsaptak az olasz hatóságok is.

Csák Elemér

Létezik egy harmadik terroristasejt is, és valószínűleg újabb merényleteket készít elő Londonban – közölte a The Sunday Times. A lap biztonsági forrásokra hivatkozva hozzáteszi: a csoporttal kapcsolatos bizonyítékok indították a rendőrséget a csütörtöki nagy razziára is. Egyes források úgy tudják: a terroristák erre a napra tervezték újabb akciójukat. A hatóságok szerint a biztonsági alakulatok nagyszabású gyakorlatot tartottak. Mindazonáltal bizonyosnak látszik, hogy sikerült elfogni a robbantások négy feltételezett elkövetőjét.

Jaszin Hasszan Omar (24) szomáliai. Birminghamben kapták el, ő robbantott az Oxford Circus állomás közelében. Oszman Huszein (27), más néven Hamdi Iszaak szomáliai. Rómában tartóztatták le. Ő a Shepherd’s Bush állomásnál próbált robbantani. Muhtar Szaid Ibrahim (27) eritreai. Londonban bukott le. 21-én a 26-os buszon hagyott hátizsákot pokolgéppel. Raszid Mohammed a razzia során került rendőrkézre. Valószínűleg az Oval metróállomásnál akart robbantani.

A brit hatóságok által letartóztatott 28 személyből tizenegyen jelenleg is őrizetben vannak. Egyes értesülések szerint a négy azonosított személyen kívül van a merényletkísérleteknek egy ötödik gyanúsítottja is. Vasárnap a kihallgatások eredményeként az olaszországi Bresciában elfogták Hamdi Iszaak fivérét, Fati Iszaakot is. Feltehetően ő is részt vett az akcióban. Kérdéses, mikor adják ki a gyanúsítottakat az olasz hatóságok. Zambia viszont bejelentette, hogy kiadja azt a harmincéves férfit, aki valószínűleg a július 7-i merényletek fő szervezője volt.

Csák Elemér -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!