Hírek

2005.07.09. 07:17

Újra kísért a Temptations

A feledés homályából „feltámadt” afroamerikai popbanda döngeti meg ma este 8 órakor a Művészetek Palotája Nemzeti Hangversenytermének falait.

Váczy András

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Damon Harris (középen), Williams Lloyd, Simms Dupree, Hooker Clayton és Perry Moore
[/caption]Amikor a Primes és a Distants nevű, detroiti középiskolai banda Temptations néven egy formációba olvadt össze, 1960-at írtunk. A nagy korszak kezdetét a My Girl, a The Way You Do Things You Do című örökzöldek fényesítették. Hat év telt el, és a fekete banda a legsikeresebb pop-soul „vállalkozás” lett.
Forradalmi hangulat forrósította a hatvanas évek második felét Amerikában. A fekete polgárjogi megmozdulásból a Temptations sem maradt ki. Ráálltak a pszichedélikus soul- és funkyvonalra. A kombós baszszus-dob alapot és a wah-wah-gitár hangütést vonósokkal súlyosbították, az énekszólamokat keményre gyúrták. Basszus, bariton, tenor és falzett egymásnak feszült. Dalszövegeik a gettólétről, a háborúról, a drogról és a rasszizmusról – a fekete Amerikáról szóltak.
Öt évvel később, a diszkósodás idején úgyszólván átjáróházzá vált a csapat. A nyolcvanas évek végére elfáradtak a fiúk, és végleges alámerülés víziója „kísértette” a Temptationst.
De nem… Temptations Review néven újfent összeverődött a zenekar. És ma este az ötvenes években született, felállását tekintve minden ízében átalakult The Supremes nevű lánycsapattal rezegtetik a koncertlevegőt.

Temptations-albumok

Cloud Nine, Puzzle People, Psychedelic Shack, Sky’s The Limit, Solid Rock, All Directions, Masterpiece, Message From A Black Man, Ain’t No Justice, Truly For You, Reunion, Live At The Apollo

falait. Váczy András Temptations-albumok Cloud Nine, Puzzle People, Psychedelic Shack, Sky’s The Limit, Solid Rock, All Directions, Masterpiece, Message From A Black Man, Ain’t No Justice, Truly For You, Reunion, Live At The Apollo Damon Harris (középen), Williams Lloyd, Simms Dupree, Hooker Clayton és Perry Moore -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!