Hírek

2005.07.20. 06:37

Valamire a romániai árvíz is jó lehet

Tegnap délelőtt hosszan tárgyalt Traian Basescu államfővel a román miniszterelnök.

Lukács János, Kolozsvár

A Victoria-palota előtt várakozó újságíróknak Calin Popescu Tariceanu talányosan azt mondta: „Ha lesz mondanivalóm, azonnal értesítem önöket”. Nyilatkozata sok találgatásra adott okot, hiszen kínosan kerülte a lemondás témáját. Késő délután viszont a kormányfő nyilatkozatot adott ki, amelyben kifejtette: az országot sújtó katasztrófa miatt megmásítja lemondási szándékát. Erőit Tariceanu az Európai Unió által kívánt reformokra és az árvíz sújtotta ország újjáépítésére kívánja összpontosítani. „Egy bátor vezető soha nem hagyja cserben kemény megpróbáltatásoknak kitett népét. Gyávaság lenne részemről most lemondani” – jelentette ki a miniszterelnök. 

Brüsszel aggódik a romániai belpolitikai bizonytalanság miatt. Erről Olli Reh tájékoztatta a román miniszterelnököt. A bukaresti sajtót hetek óta foglalkoztatja a kormány esetleges lemondása, amelyről az elmúlt időszakban több, egymásnak ellentmondó nyilatkozat is napvilágot látott. Maga Tariceanu kormányfő, miután egy alkalommal bejelentette, hogy lemondása „végleges és visszavonhatatlan”, a moldvai árvíz pusztítása után már árnyaltabban, de kétértelműen fogalmazott. A szándék mostani  megváltoztatását elsősorban a katasztrófa indokolta, de nyilván függött attól is, mit mondtak Tariceanunak  Brüsszelben az EU illetékesei. Mircea Dinescu újságíró-költő szerint a kormányoldal öngyilkosságot követ el, ha a jelenlegi nehéz helyzetben valóban kiírja az előrehozott választásokat.

A Moldva déli részén 23 ember halálát és egymilliárd eurós károkat okozó árvíz kétségkívül alaposan megkavarta a román belpolitikát. Elemzők arról írtak, hogy az árvíz is „jó valamire”. Ioana Campean, a Mediafax kommentátora egyenesen mentőövként jellemezte az esetleges előrehozott választásokat, hiszen ez lehetőséget teremtene az árvízkárosultaknak arra, hogy valós segítséget kapjanak. Ugyanakkor az árvíz egyfajta „mentőöv” a politikai pártoknak – véli a politológus –, hiszen tálcán kínálja az alkalmat a jótékony és népszerű gesztusokra, amelyek mind-mind értékes szavazatokat jelenthetnek. Egy biztos: nincs olyan politikai párt Romániában, amely nem nyitott  folyószámlát az árvízkárosultak megsegítésére. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!