Hírek

2005.07.27. 00:00

Végleg elköszön a legendás csapat

Úgy tűnik, az Illés együttes visszavonhatatlan döntése: visszavonulnak. Nem lesz több fellépés és búcsú. A csíkszeredai koncert az utolsó, amikor a legendás csapat színpadra lép.

Szilágyi Ágnes

[caption id="" align="alignleft" width="302"] Egyszer volt, hol nem volt egy legendás csapat: az Illés. A hatvanas években indultak. Most azonban végleg elbúcsúznak.
[/caption]Pásztory Zoltán hiánya vitathatatlan. Ráadásul az ő ötlete volt még két évvel ezelőtt az erdélyi fellépés. Amikor Csíksomlyón óriási sikert arattak az István, a királlyal, akkor hívta fel a dobos Szörényi Leventét. – Jó alkalom lenne 2005., hiszen az Illés negyvenéves lesz, és akkor ünnepli Levente hatvanadik születésnapjáta – érvelt. Arra senki nem gondolt, hogy a fellépések előtt elveszítik Pásztoryt. A koncert egyik próbáján azt mondták a „fiúk”, nem emlékkoncert lesz, mert Zoli ott lesz velük. Igaz, Pásztory dobja mögött tanítványa, Szörényi Örs ül majd. A „Miért hagytuk, hogy így legyen?” koncert címét nem most találták ki, még Pásztory élt, amikor döntöttek erről.

Az Illés együttes augusztus 4-én már az erdélyi sajtóval találkozik Csíkszeredán, majd a helyi egyetemen díszoklevelet vehetnek át. Másnap, magyar idő szerint este 8-kor csendülnek fel Csíkszereda Szabadság terén az ismert dalok. Sok-sok ezer rajongót várnak oda. Aki nem fér a színpad közelébe, ne csüggedjen! Óriáskivetítőkön láthatják az együttest. Az eseményekről háromrészes film készül, amelyet először a Duna Televízióban láthatunk majd.

A legendás csapat tagjai visszavonulnak, de a munkától nem. Illés Lajosnak októberben premierje lesz Nagyváradon, Görgey Gáborral írt musicaljét, az Egy fiú és a tündér címűt újítják fel. Szörényi Levente a koncert után elutazik a Balaton-felvidékre a szőlőjébe, majd folytatja a megkezdett rockoperáját, az Árpád népe címűt. Bródy János legközelebbi elfoglaltsága Halász Judit új, készülő lemezéhez kötődik. Szörényi Szabolcs pihen, ahogy mondta, játszik az unokájával, majd bevallotta: Levente munkáinak ő a zenei vezetője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!