Hírek

2005.07.29. 00:00

Veszélybe kerülhet-e a nyugdíj?

A mai nyugdíjasok államilag garantált jövedelme nem kerülhet veszélybe. Ám a mai negyveneseké már igen, ezért jó, ha a járulékfizetés mellett másként is gondosnak magukról.

Kaszás Erzsébet

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A minimálbérre bejelentett rengeteg kényszervállalkozó is veszélyezteti a jövőbeni nyugdíjkifizetéseket, hiszen általuk alig-alig töltődik fel a kassza
[/caption]A német szociális minisztérium ősszel nem tudja majd kifizetni az esedékes állami nyugdíjakat – reppentette fel a világsajtó. Igaz, egy kicsit utánanézve a dolognak, kiderül, hogy csupán átmeneti likviditási problémáról lehet szó. Ráadásul sehol nincs olyan garancia a nyugdíjak mögött, mint éppen Németországban. A hír mégis felveti, hogy vajon Magyarországon előfordulhat-e hasonló? Az első válasz az, hogy nem. Pontosabban: ha valamilyen előre nem látható okból vagy költségvetési tervezési hibából az állami nyugdíjalap annyira kiürülne, hogy veszélybe kerülnek a kifizetések, akkor az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság, illetve felettes hatósága, az Ifjúsági Családügyi Szociális és Egészségügyi Minisztérium segítségért fordulhat az állami költségvetéshez, illetve a Pénzügyminisztériumhoz. S bár a parlament által jóváhagyott költségvetésen nem könnyű változtatni, ez esetben jogszabályok biztosítják a pénzügyi keretek belső átcsoportosítását. Vagy az állam dönthet úgy is, hogy nem máshonnan von el pénzt, hanem hitelt vesz fel. Az állami nyugdíjak kifizetését elvben ezért egyetlen dolog veszélyeztetné: ha a nyugdíjalap elapadása időben egybeesne egy államháztartási fizetésképtelenséggel. Ám ha ez bekövetkezne – aminek hangsúlyozzuk, jelenleg semmi jele – egy összeomlott gazdaságban valószínűleg a nyugdíjak veszélybe kerülése jelentené a legkisebb problémát.

Hosszabb távon gondolkodva azonban egész Európában veszélybe kerülhetnek az állami nyugdíjak. Egyre kevesebb aktív dolgozó tart ugyanis el egyre több idős embert. És egy kutatás szerint már 2010-ben ezer gyermekre 1078 idős jut, 2030-ban pedig 1135. Vagyis a nyugdíjbiztosítási alap mintegy 2020 körül jóval kevesebb bevételre számíthat, mint amennyit ki kell majd fizetnie azoknak, akik a mai befizetők. Vagyis a mai nyugdíjasok pénze nem, de a negyvenesek államilag garantált nyugdíja már veszélybe kerülhet. Ezért is rendkívül fontos, hogy a következő kormányok – bármilyen pártösszetételben – tényleg fontolóra vegyék az államháztartás, és ezen belül a nyugdíjbiztosítási rendszer alapos átalakítását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!