Hírek

2005.07.22. 06:41

Veszélyes a bírók élete

Három bíróság épületét már védik, de az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke szerint még huszonkettőt kellene. Évről évre fokozatosan nő a megfenyegetett ítélethozók száma.

Nagy Eszter Dóra

[caption id="" align="alignleft" width="302"] A kecskeméti maffiaperben védelemre szorult a bíró, az ügyész, sőt, az egyik védő is, akit családjával együtt telefonon fenyegettek meg életveszélyesen
[/caption]– Egyre több rendkívüli esemény történik a bíróságokon, és ezek egyre agresszívabbak – mondta lapunknak Lomnici Zoltán. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács, illetve a Legfelsőbb Bíróság elnöke hozzátette: tavaly például hetvenhárom ilyen esetet jegyeztek fel. Lomnici szerint az elmúlt időszakban nőtt a bírókat ért fenyegetések száma. Tizenöt bíró közül ötnél volt szükség arra, hogy állandó védelem alatt álljon. Az elnök példaként említette a kecskeméti maffiapert. Itt nemcsak az eljáró bíró, hanem az ügyész védelme is szükségessé vált. Úgy tudjuk, azért, mert egyikük lakásának közelében láttak ólálkodni egy személyt, aki az egyik vádlott érdekkörébe tartozik.

A történtek és az egyre erőszakosabb esetek miatt az OIT elnöke felmérést készíttetett arról, hogy milyen eszközöket foglaltak le a bírósági épületekben. Tizenhat bíróság adataiból kiderül, hogy vannak, akik gázspray-vel, mások ólmos bottal, boxerrel vagy épp bárddal mennek a tárgyalásra. Az őrök 9979 rugós kést, 6066 ollót és szabóollót foglaltak le tavaly, de ezek mellé került 322 gázspray, valamint 1618 orvosi szike, borotva, éles lőszer és csavarhúzó is. Utóbbival kapcsolatban Lomnici úgy fogalmazott: nemrég Szegeden egy családjogi vitában a férj csavarhúzóval támadt a feleségére. Az asszonyt az őrök mentették meg attól, hogy támadója leszúrja.

A bíróságok, illetve bírák védelméről már régóta egyeztetések zajlanak. Lomnici szerint a fontosabb ügyeket tárgyaló bíróságokon állandó rendőri jelenlétre lenne szükség. Eddig három épületnél valósult meg az elképzelés: a Fővárosi, a Pest megyei és a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Lomnici szerint a belügyminiszterrel aláírt megállapodás értelmében ezeken a helyeken kedvezményes díj ellenében posztolnak a rendőrök. Az elnök lapunknak azt mondta, hogy a jövő évi költségvetési tárgyalások során szeretné elérni, hogy a bíróságok biztonságára több pénz jusson. Sok helyen nemhogy fémdetektoros kapu nincs, de Lomnici megfogalmazása szerint elemi problémák vannak. Ráadásul a jelenlegi három bíróság mellett még huszonkettőnél lenne szükség posztoló rendőrökre. – A bírókat ért fenyegetéseket a rendőrség is komolyabban vizsgálja – fogalmazott az elnök.

– Sok esetben a büntetés-végrehajtási intézetek parancsnokától kapunk olyan jelzést, hogy valaki például rabszállítás közben fenyegetőzik. Arra is volt példa, hogy szabadulása előtt helyezte kilátásba az elítélt, hogy az őt elítélő bíró meg fog fizetni.

Megfenyegetve

2004. december Levélben fenyegették meg a Fővárosi Bíróság egyik bíráját. Az A4-es papíron egy rajz és hozzáfűzött megjegyzések szerepeltek.

2005. március A kecskeméti maffiaper ügyészei mellett az NNI nyomozóit is megfenyegették. Valamennyiüket és családjukat a rendőrség különleges egysége védi.

2005. május Egy volt elítélt fenyegette meg az ügyében korábban eljáró bírót a Nyugati téren. A tettest a bíró felismerte, a bíróság feljelentést tett ellene.

2005. június Családja kiirtásával fenyegették meg a kecskeméti maffiaper elsőrendű vádlottjának ügyvédjét. A fenyegető azt üzente: ne nagyon kérdezgesse a védett tanút.

2005. március A kecskeméti maffiaper ügyészei mellett az NNI nyomozóit is megfenyegették. Valamennyiüket és családjukat a rendőrség különleges egysége védi.

2005. május Egy volt elítélt fenyegette meg az ügyében korábban eljáró bírót a Nyugati téren. A tettest a bíró felismerte, a bíróság feljelentést tett ellene.

2005. június Családja kiirtásával fenyegették meg a kecskeméti maffiaper elsőrendű vádlottjának ügyvédjét. A fenyegető azt üzente: ne nagyon kérdezgesse a védett tanút. A kecskeméti maffiaperben védelemre szorult a bíró, az ügyész, sőt, az egyik védő is, akit családjával együtt telefonon fenyegettek meg életveszélyesen -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!