Hírek

2005.07.18. 00:00

Visszatérő európai határok

A londoni terrortámadás hosszú távú hatással lehet Európa belső forgalmára – írja a bécsi Die Presse. A határellenőrzés szigorítása napirenden van.

Gyulay Zoltán

Az elmúlt napokban Franciaország biztonsági okokból átmenetileg hatályon kívül helyezte a Schengeni Egyezményt, és az EU-tagországokkal közös határain is újból bevezette a ki- és belépőforgalom teljes ellenőrzését. Az egész Európai Unióban fontolgatják, hogy amerikai mintára megszigorítsák a nem EU-állampolgárok számára a határvizsgálatot. Az uniós belügyminiszterek rendkívüli brüsszeli válságtanácskozásán Németország azt javasolta, hogy a harmadik országból érkező állampolgárok schengeni ki- és beutazását rögzítsék, akár biometriai módszerekkel is. Ez a többi között ujjlenyomatvételt, az arcberendezkedés és a szem íriszének tárolását jelenti. Az elképzelés pozitív fogadtatásra talált. Az EU bel- és igazságügyi biztosa, az olasz Franco Frattini azonban ellenzi a javaslatot. A brüsszeli hatóságok mindenesetre amilyen gyorsan csak lehet, megvizsgálják a technikai lehetőségeket.

Az amerikai példa 2004 szeptember vége óta működik: minden beutazótól elektronikus ujjlenyomatot vesznek, és portréfotót készítenek. A német javaslat minden harmadik országbeli állampolgárra vonatkozna a schengeni határokon, függetlenül attól, hogy turistáról vagy vízumköteles EU-külföldiről van-e szó. Ezáltal a schengeni országok alaposan ellenőrizhetik, hogy ki tartózkodik a területükön. A német javaslattal az Európai Unió munkarendje szerint most a nagykövetek tanácsa foglalkozik majd, hogy szeptember elején Newcastle-ban a belügyminiszterek informális találkozóján újból, immár konkrétabb formában szóba kerülhessen.

Bezárulóban vannak a Schengeni Egyezmény kapui

Nyitott határok. Az ellenőrzés eltörlése a belső határokon, ezzel egyidejűleg intézkedések a belső biztonság fokozására – ez az alapgondolata a Schengeni Egyezménynek. Ugyanakkor előírás, hogy az úgynevezett külső határokon megerősített ellenőrzést kell bevezetni. Magyarország 2007-re tervezett csatlakozása után meglehetősen nagy külső határszakasz keletkezik: Ukrajna, Románia, Szerbia-Montenegró és Horvátország felé.

Résztvevő országok: Belgium, Hollandia, Luxemburg, Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Portugália, Görögország, Ausztria, Dánia, Finnország, Svédország, valamint a nem EU-tagországok közül Norvégia és Izland.

A „régi” tagok közül egyedül Nagy-Britannia és Írország nem részese az egyezménynek. A tizenöt új tagállam fokozatosan részesül a megállapodás előnyeiből, miközben a kötelezettségeknek igyekszik megfelelni.

Résztvevő országok: Belgium, Hollandia, Luxemburg, Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Portugália, Görögország, Ausztria, Dánia, Finnország, Svédország, valamint a nem EU-tagországok közül Norvégia és Izland.

A „régi” tagok közül egyedül Nagy-Britannia és Írország nem részese az egyezménynek. A tizenöt új tagállam fokozatosan részesül a megállapodás előnyeiből, miközben a kötelezettségeknek igyekszik megfelelni. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!