Hírek

2005.07.04. 00:00

Zeneturnén a kormányfő

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a hét végén Mezőtúron kezdte meg a korábban bejelentett zenei fesztivál látogatásait.

Körmendi Gábor

A két napig szakadó eső miatt sártengerré változott mezőtúri strandot szombaton a szervezők szénával és fűrészporral hintették be a miniszterelnök tiszteletére. Ennek köszönhetően néhol csak bokáig, de többnyire térdig dagonya várta Gyurcsány Ferencet. A „Malátabár” nevű kocsmasátor zsúfolásig megtelt, de főleg újságírókkal és fotósokkal. No meg a Köztársasági Őrezred „utcai viseletben történő biztosításra” odaküldött embereivel. A közeledő miniszterelnököt csupán egyszer hazaárulózta le egy rocker a kocsma felé menet, de Gyurcsány mintha meg sem hallotta volna a feléje szórt szitkot. Információink szerint a kormányfő szívesen lemondta volna a védelmet, de az őrezred nem vállalta a fesztivál kockázatát. Így eléggé furcsa látvány volt a nyakig sáros rockerek között a csaknem húsz térdnadrágos, pólós vagy vasalt inges, de minden esetben „fülbevalós” szakember  ténykedése. A legtöbben egyébként akkor értesültek a miniszterelnöki vizitről, amikor egy punkzenekar a maga anarchista módján tudatta a hírt.

A tekintélytisztelettől mentes fórumon Gyurcsány kapott hideget-meleget az érettségibotrány miatt. Meg is ígérte az egyik kérdezőnek, hogy véleményét átadja Magyar Bálintnak. Aztán szóvá tették a magas árakat, és faggatták az adóreformról is. A miniszterelnök közben hangosan újabb korsót rendelt magának, néha pedig felemelte hangját, és fejből vágott adatokkal fűszerezett magyarázó retorikával próbált meggyőző lenni. A fiatalok többségét szemmel láthatóan nem győzték meg a „gyurcsányi érvek”, de azt többen pozitívan értékelték, hogy legalább eljött, és megérezte a fesztiválhangulatot.

Ebből alaposan kijut majd neki az idén, hiszen július 9-én Sopronban a Volt Fesztiválon, július 15-én Tokajban a Hegyalja Fesztiválon, majd július 23-án a velencei EFOTT-on folytatódik a turnéja. Majd a körút végeztével Gyurcsány Ferenc három napig, augusztus 13-án, 14-én és 15-én a budapesti Sziget Fesztiválon is megjelenik majd.

Gyurcsány keményen bírálta Orbán Viktort

A kormány gazdaságpolitikai teljesítménye felveszi a versenyt a korábbi négy év kormányzásával, jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az SZDSZ Országos Tanácsának ülésén. – Engedtük, hogy a bolondját járassák velünk itt évekig. Engedtük, mert nem szóltunk vissza, hogy ez nem úgy van, barátaim – mondta a kormányfő, hozzátéve: az isteni Orbánt vissza kell hozni a földre. Gyurcsány kritizálta az Orbán által kezdeményezett Nemzeti Konzultációt is, amely szerinte arra alkalmas, hogy a Fidesz elnöke elfusson az érdemi viták elől. Gyurcsány a hét végi Magyar Hírlapnak a jelenlegi politikai erővonalakkal kapcsolatban úgy nyilatkozott: „gazdaságpszichológiai hadviselés zajlik, amelyben az első félidőt megnyerte a Fidesz. Az igazi problémánk ebből származik. De most jön a második félidő.” Halász János, a Fidesz szóvivője úgy reagált a kormányfő által elmondottakra: Gyurcsány Ferenc ahelyett, hogy kormányozna, elkezdte a választási kampányt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!