Hírek

2005.08.09. 00:00

Bibi Netanjahu borított

Benjamin Netanjahu izraeli pénzügyminiszter visszalépését politikai elemzők taktikai lépésként értékelik. A volt kormányfő ugyanis a Likud-tömb keményvonalasa, aki a jelenlegi miniszterelnök, Ariel Saron legfőbb ellenlábasa.

Gyulay Zoltán

„A szép Bibi” – ahogy Izrael-szerte becézik – hivatalosan azzal indokolta lépését vasárnap, hogy így kíván tiltakozni a Gázai övezetben és Ciszjordániában lévő zsidótelepek felszámolása ellen. A kivonulást „felelőtlenségnek” nevezte a Saul Mofác védelmi miniszterrel folytatott vitában. A lemondás hírére a Tel Aviv-i tőrzsdén több mint ötszázalékos árfolyamesés volt tapasztalható. Saron sürgősen igyekezett megnyugatni a gazdasági élet szereplőit, hogy folytatni kívánja a vállalkozásbarát politikát, és a nap folyamán Ehud Olmert kinevezte új pénzügyminiszternek.

A jobboldal hónapok óta tartotta nyomás alatt Netanjahut, hogy visszalépésével akadályozza meg a gázai kivonulással kapcsolatos esetleges kormányválságot. Hétfőn azonban arra is fény derült, hogy lépése mögött több van egyszerű tiltakozásnál. A Háárec című lap kommentárja szerint Netanjahut a nemzeti-vallásos tábor vezérévé koronázták, akitől hívei azt várják, hogy a jövőre esedékes pártelnökválasztáson sikert arat. Egy friss közvélemény-kutatás most nyilvánosságra hozott adatai szerint azonban a biztos választók körében Saron biztosan vezet. A Mááriv című lap hétfői számában megjelent adatok azt mutatják, hogy a megkérdezett csaknem félezer választópolgár negyvenhét százaléka adná voksát a jelenlegi miniszterelnökre, s mindössze huszonnyolc a lemondott pénzügyminiszterre. A Likud-hívek között Saron ötvenegy, Netanjahu pedig harmincnégy százalékot mondhat a magáénak.

Az izraeli biztonsági kabinet közben megbeszélést folytatott a palesztinok képviselőivel a jövő hétfőre tervezett Gázai övezetbeli kivonulás szervezési kérdéseiről. Összesen ezerhétszáz családnak kell elhagynia lakóhelyét, kormányzati adatok szerint eddig ezertizennyolc nyújtott be kártérítés iránt kérelmet. Saron a váratlan lemondás ellenére is kitart a gázai kivonulás terveinek végrehajtása mellett. A kormányfő egy magas rangú munkatársa közölte, hogy az izraeli csapatok egy hét múlva távoznak a Gázai övezetből. A palesztin vezetés képviselője ugyancsak kitartásra szólította fel Saront. Zsidó szélsőségesek újabb támadásaitól tartva az izraeli rendőrség megelőző intézkedésként őrizetbe vett három ultranacionalista aktivistát. Az elfogottak a rendőrség adatai szerint szoros kapcsolatban álltak a Kach nevű betiltott arabellenes csoportosulással. A kabinet ezt megelőzően egy zsidó aktivistának izraeli arabok ellen elkövetett halálos támadásával kapcsolatban a lehetséges ellenintézkedésekről tárgyalt.

A Gázai övezetben lévő Hán Júniszban hétfőn szélsőséges palesztinok elraboltak két ENSZ-alkalmazottat – egy brit és egy svéd állampolgárt – valamint gépkocsivezetőjüket. Szemtanúk beszámolója szerint a szélsőségesek a város közepén megállították a világszervezet járművét, előreszegezett fegyvereikkel a három benn ülőt kirángatták és elhurcolták. Később a palesztin biztonsági erők tűzpárbaj közepette mindhármukat kiszabadították.

Felhúzott pisztollyal alszik Ariel Saron

Jóllehet megerősítették személyi védelmét, Ariel Saron jobban bízik a pisztolyban, ezért kakasra húzva mindig tart egyet alvás közben a párnája alatt – írja a Maariv című izraeli lap, amelynek értesülését a miniszterelnök egy közeli híve is megerősítette. Az izraeli titkosszolgálat, a Sin Bét a vitatott kivonulási tervek miatt ortodox zsidók gyilkossági kísérletének a lehetőségére figyelmeztette a politikust. Megfigyelők emlékeztetnek: az egykori miniszterelnököt, Jichák Rabint 1995-ben egy szélsőséges izraeli lőtte le, hogy így tiltakozzék az Izrael és a palesztinok között megkötött oslói szerződésért. Azóta a mindenkori izraeli kormányfőt a korábbinál is szigorúbban őrzik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!