Hírek

2005.08.27. 00:00

Lepusztult lakásokat akarnak eladni a bérlőknek

Rados Virág

[caption id="" align="alignleft" width="122"] A házra sokat kellene költeni
[/caption]– Rajtaütésszerűen toppant be hozzánk az értékbecslő – meséli Sánta Kálmánné. – Na, megvolt a külön bejáratú véleménye.

A Holló utca 1. problémáját a Reggel olvasói már ismerik, hiszen többször tudósítottunk a rongálásról, amelyet a környékbeli építkezések okoztak itt. A készülő Gozsdu-udvarról és Eszterházáról van szó, amelyekhez soktonnás kamionok szállítják az építőanyagot. Az aszfalt hepehupás lett és megrepedezett, a házak falain kívül-belül ujjnyi rések támadtak. A vakolat potyog, a Holló utca 1. egész tömege süllyed. A lakásokban celluxszal kell beragasztani az állandó rezgésektől kilazult vitrineket. – Az értékbecslő, akinek cégét az önkormányzat bízta meg a munkával, ámult, amikor megtudta, hogy nincs műszaki-statikai vélemény – mondja Sántáné. – Csak hüledezett, hogy milyen  a lakások állapota. Szerinte sem szabad megvenni őket.

Az önkormányzat most szánta rá magát, hogy eladja a lakóknak az ingatlanokat. A régi, lerobbant épülethez azonban évek óta nem nyúltak hozzá. A hetekben leszakadt kapualjat is csak tessék-lássék hozták rendbe. – Hét éve, 1998-ban mérték fel, hogy 580 milliót kellene költeni a felújítására – így a lakó. – Az értékbecslő fiatalember is azt mondta: egyetlen lakás rendbetétele legalább 20–30 milliót kóstál. (Huszonnégy lakás van.) De óva intett attól, hogy a sajátját bárki is felújítsa.

Az egész épület problémáját az nem oldaná meg. A lakók nem akarnak olyan helyzetbe kerülni, mint számos budapesti. Ők annak idején olcsón megvásárolták lakásukat az önkormányzattól, és most vannak bajban. Mert az elhanyagolt házak problémái egyre-másra kiütköznek, felújításra pedig a lakóközösségnek nincs pénze.

A másik megoldás nem jó a bennlakóknak

Az önkormányzati lakások eladásakor a bennük lakó bérlőket vásárlási előjog illeti meg – szól a lakástörvény. Ha a lakó úgy dönt, hogy nem veszi meg a lakást, bérlő marad. A helyzet azzal fenyeget, hogy az ingatlant az önkormányzat – akár bérlőstől – eladja valaki másnak. Magánszemélynek vagy akár cégnek. Az új tulajdonos egy év elteltével akkorára emelheti a lakbért, amekkorára csak akarja. A hasonló esetekből számos ügy kerül bíróság elé, és gyakran az „őslakosok” húzzák a rövidebbet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!