Hírek

2005.08.05. 05:57

Oda a jókedv és a csónakház is

„Egy Duna-parti csónakházban nagy a jókedv mindennap” – szól az ismert dal az ötvenes évekből. Az elmúlt évtizedek nem teltek el nyomtalanul, ma már jókedvből és csónakházakból is kevesebb van. Az utóbbiak helyén apartmanok épülnek.

Kiss Gergely – Zsidai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Az evezősök helyett manapság egyre többen a motorcsónakkal szállnak a Duna vizére. A sportolók lassan kiszorulnak a Római-partról.
[/caption]A Római-parton állt tizenkilenc csónakházból mára négy maradt: a Csillag, a Hattyú, a Béke és a Bíbic. Az elmúlt években bontották le a Vöcsök, a Vadkacsa, a Sport és a Május 1. vízitelepeket. Tavaly még vízitüntetést is tartottak a Római-part meg-mentéséért, közel ezer polgár fogalmazott meg egy petíciót a Gyermek-, Ifjúsági- és Sportminisztériumnak. Semmi foganatja sem lett. A sportbarátok szerint a nyolcvanas évek végén kezdődtek a bajok, amikor megépült a Pók utcai lakótelep. Onnan már nem evezni jártak le a lakók, hanem sörözni, enni-inni. Az evezős életforma egyre ritkábbá vált, ma már csak az idősebbek őrzik. A fiatalabbak, akik mégis eveznek, hajót se vesznek, csónakházat se bérelnek. Az évi néhány alkalomra inkább kibérlik a hajókat. Így a csónakházak sorsa egyre reménytelenebbé vált az elmúlt tizenöt évben. Ugyanakkor már nem sokáig kell hiányt szenvedni wellness lakóparkban vagy apartmanház-ban, a Római Beach elnevezésűben 44 lakást alakítottak ki. Az építkezéseknek számos ősfa esett áldozatául.

A csónakházak egy része az állami tulajdonú Sportlétesítmények Rt.-hez tartozik, ami az üdülőtelepeket a kilencvenes évek óta privatizálja. Az új tulajdonosoknak nem érdekük a nem túl jövedelmező vízi sportélet fenntartása. Ártéren egyébként az önkormányzat nem adhat ki építési engedélyt lakóházra, üdülő építésére azonban igen. Így kezdtek  építkezni a Vadkacsa csónakház területén is. Az üdülőházakhoz csónaktárolót is kellene építeni, azonban ezek helyett sok esetben autótároló épül. Bakonyi Tibor főpolgármester-helyettes már több kísérletet is tett a veszélybe került Bíbic csónakház megmentése érdekében. Át akarták venni a részvénytársaságtól, de az nem adta. A főváros ugyanúgy járt volna el, mint a Ganz evezős teleppel: amint idén tavasszal átvette, nyomban át is adta az azt működtető evezősöknek.

– Látványos a fejlődés! Meg lehet nézni, milyen állapotba került ahhoz képest, mint amikor az államhoz tartozott – mondta a Reggelnek. Az evezősök lassan kiszorulnak a Római-partról. – Négy éve adtunk el utoljára területet – mondta a Reggelnek Tót András, a Sportlétesítmények Rt. vezetője. – Jelenleg nem tervezünk új értékesítést. Egyébként mi csak akkor léphetünk, ha arra az államtól meghatalmazást kapunk. Fejlesztéseket tervezünk, ezekről még nem kívánok beszélni. Majd csak ha már tudjuk, hogy ezek megvalósíthatók lesznek.

A Sportlétesítmények Rt.-nek más gondjai is vannak, ugyanis 1997 és 2004 között egyszer sem nyújtottak be építményadó-bevallást. Emiatt a büntetésekkel és kamatokkal együtt negyvenmillió forintot kellene befizetni a III. kerület kasszájába. A cég arra kérte az önkormányzatot, tekintsen el a visszamenőleges fizetéstől. Ellenkező esetben kénytelenek lennének megemelni a csónakházak bérleti díját, sőt az ingyenes vízisportoktatás is veszélybe kerülne. A kerületet ez nem hatja meg, ragaszkodnak jogos bevételeikhez. – Kigazdálkodjuk az összeget, – mondta Tót András – nem szeretnénk megemelni árainkat,  mi is a bérlőkből élünk.

Házak lesznek majd a csónaktárolókból?

A Római Fürdő Sport Egyesületnek (RF) hamarosan távoznia kell telephelyéről. Jelenleg a Sportfólió Kht.-tól bérlik az egykor a Miniszerelnöki Hivatalhoz, illetve a Külügyminisztériumhoz tartozó ingatlant. A Sportlétesítmények Rt. a Bíbic csónakházba akarja telepíteni őket. Azért költöztetnének, mert három vízitelepet szeretnének egybenyitni. Úgy tudjuk, Tót András egy 2007-ben induló óriásfejlesztést ígért. Az RF-ben aggódnak, hogy a Hattyú és a Tropical csónakház az összevonással ingatlanberuházási terep lesz. A Bíbic egyébként 2002-ben műemléki védettséget kapott a kulturális tárcától.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!