Hírek

2005.09.21. 00:00

A benzinárakat három forinttal csökkenti a MOL

Mától várhatóan három forinttal csökkenti nagykereskedelmi és kiskereskedelmi literenkénti benzinárait a magyar olajtársaság. A gázolaj ára nem változik. Mivel nagyban és kicsiben egyszerre árat váltanak, ezért valószínűleg a benzinkutaknál is érzékelhető lesz majd az árcsökkentés.

B. L.

A parlament hétfőn szinte egy emberként bólintott rá az üzemanyag általános forgalmi adótartalmának 25-ről 20 százalékra mérséklésére. Szakértők szerint ennek nyomán október elsejétől újabb 10-12 forinttal kerülhet kevesebbe egy liter benzin – amennyiben a közeljövőben nem változik jelentősen a kőolaj világpiaci ára. Tegnap a Kőolajexportáló Országok Szervezete, az OPEC bécsi tanácskozásán arról döntött, hogy kétmillió hordóval megemeli az egy napra jutó kőolajkitermelést. Egyes elemzők szerint kérdéses, hogy a döntésnek számottevő hatása lesz-e az utca emberére vagy az üzemanyagárakra, hiszen elsősorban nem olajhiány van a világban, hanem üzemanyaghiány. Ez azt jelenti, hogy nem annyira nyersolajra lenne szüksége a piacnak, hanem feldolgozott, finomított termékekre, például benzinre. Az USA déli részét sújtó Katrina hurrikán nyomán ugyanis nem elsősorban a kitermelés esett vissza, hanem a feldolgozás, lévén a nagy olajtársaságok finomítóiban leállt vagy visszaesett a termelés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!