Hírek

2005.09.05. 00:00

A Király élt, a Király élni fog

Előfordult, hogy a stúdióban a felvételek szünetében nem volt mit tenni. Ilyenkor Zámbó Jimmy időtöltésként elénekelte kedvenc világslágereit. A többiek meg felvették. Ez jelent most meg.

Váczy András

[caption id="" align="alignleft" width="168"] Jimmy halála után évekig tartott a rosszízű lemezkiadási cirkusz. A mostani Requiem a harmadik emléklemez.
[/caption]– Barátságunk Jimmyvel a vendéglátós időszakában kezdődött – pergeti a történetet Jankai Béla billentyűs. Ahogy szakmai körökben mondják, „régi fuvaros”, alapítótagja a nyolcvanas évek elismert alternatív pop-rock bandájának, a Prognózisnak, aztán súdiós lett, a mai napig lemezek tucatjait készíti. – A kilencvenes évek derekán kezdtünk el együtt dolgozni, amikor Jimmy már túl volt több nagylemezén, best of válogatáson.
 – Akkor egy kicsit átfésültük a dalait, felfrissítettük a hangzásvilágát – emlékszik vissza Pálmai Zoltán, a Theatrum nevű progresszív rockbanda, a Volán, a P. Mobil, az Illés és a Hobó Blues Band dobosa.
Így, hármasban bábáskodtak az első olyan Jimmy-lemez születésénél, amely letért az addig kitaposott pályáról.
– Nem jött be anyagilag annyira, mint a korábbiak, viszont hosszú távon ez látszott az erős vonalnak. A második, a Dalban mondom el című lemez már a megjelenés napján platina lett – emlékezik az ütős.
Az album ékesen igazolta a két zenészbarát elképzelését. Sikert siker követett, önálló műsor, koncertek, négy nagylemez.
Jimmy hirtelen, tragikus halála után jelentős mennyiségű felvétel maradt hátra.
– Nem tudtunk megegyezni Jimmy lemezkiadójával, ezért úgy döntöttünk az örökösökkel egyetértésben, hogy magunk adjuk ki – számol be a döntésről a két barát. Az elhatározást tett követte, ám ahogy megjelent az első emléklemez, elszabadult a jogi csűrés-csavarás pokla. Bélát és Zolit „lekalózkiadózták”, feljelentették, büntetőeljárás alá vonták, bírósági ítélettel sújtották. Lepadlózott, de nem adta fel a két zenész. Igazukat
tavaly az ítélőtábla döntése bizonyította, ennek örömére nyomban kiadták a második emléklemezt.
– A mostani harmadik, Requiem című emléklemez anyagát is mi vettük fel Jimmyvel, már akkor gondoltunk a kiadásra, persze nem úgy, mint emléklemezre. Sajnos, az lett… – Béla és Zoli úgy érezte, kötelessége ezt a zeneileg színvonalas anyagot, a Király kedvenc világslágereit az ő előadásában, kettejük, a Jimmy Band zenekar kíséretében a közönség elé tárni.
A visszafogottan elegáns borítójú Requiem a barátok és az örökösök tisztelgése Zámbó Jimmy emléke előtt.

Benkő László

Az új lemez megjelenéséhez hozzátartozik az a tény, milyen méltatlanul bántak el Jimmyvel a kiadói. Hogy nem a tehetségét értékelték, hanem a nimbuszából kovácsoltak hihetetlen hasznot. Az eszeveszett harcban háttérbe szorult az őstehetség, Zámbó Jimmy. Halála után évekig tartott a lemezkiadási cirkusz. A most megjelent dalok komolyabban belejátszhattak volna az életművébe. Így sajnálatosan utánlövés, holott többet érnek, mint sok más, előbb megjelent. Akárhogy is történt, jó, mert megtalálja az utat a közönség szívéhez. Jankai Béla és Pálmai Zoli kitűnő zenész, kettejük szakmai és egzisztenciális élete összefonódott Jimmyével. Mondhatni, Jimmy-függők voltak, a legtöbbet ők tettek érte. Például azok a nóták, amiket Béla hangszerelt, ledörgölik a többit. A lemez által világosan látszik a két oldal: a galád, tisztességtelen és az emberileg, zeneileg korrekt. Az igazság, az érték győzött.

Tátrai Tibor

Bevett szokás halott nagy sztárokról lehúzni a rókabőrt. Ott van például Jimi Hendrix. Életében jó, ha csinált három-négy nagylemezt, halála után pedig megjelent vagy húsz... Nem hamis, nem gagyi, ő játszik a lemezeken, de nem mindegy, hol, mikor, hogyan. Nevenincs jam sessionökön, ahová betépve beesett és purcogott… Vagy Jim Morison, aki sikoltozott, hörgött... És lehet sorolni tovább. Persze, hogy ezeket a felvételeket kiadják, mert jó pénzért el lehet adni,

a zenész pedig nem tud tiltakozni, hiszen nem él szegény. Persze nem mondom, hogy minden emléklemez ilyen, lehet kivétel. Nem hallottam Zámbó Jimmy új lemezét, de remélem, nem azok közé tartozik, amelyekről beszéltem. Bár Jimmy életében az ő modorával és stílusával megosztotta a zenei világot, óriási tehetség, nagy énekes volt. Nincs mese… És ha ő valamit felénekelt, biztos vagyok benne, jól énekelte fel.

A többiek meg felvették. Ez jelent most meg. Váczy András Benkő László Az új lemez megjelenéséhez hozzátartozik az a tény, milyen méltatlanul bántak el Jimmyvel a kiadói. Hogy nem a tehetségét értékelték, hanem a nimbuszából kovácsoltak hihetetlen hasznot. Az eszeveszett harcban háttérbe szorult az őstehetség, Zámbó Jimmy. Halála után évekig tartott a lemezkiadási cirkusz. A most megjelent dalok komolyabban belejátszhattak volna az életművébe. Így sajnálatosan utánlövés, holott többet érnek, mint sok más, előbb megjelent. Akárhogy is történt, jó, mert megtalálja az utat a közönség szívéhez. Jankai Béla és Pálmai Zoli kitűnő zenész, kettejük szakmai és egzisztenciális élete összefonódott Jimmyével. Mondhatni, Jimmy-függők voltak, a legtöbbet ők tettek érte. Például azok a nóták, amiket Béla hangszerelt, ledörgölik a többit. A lemez által világosan látszik a két oldal: a galád, tisztességtelen és az emberileg, zeneileg korrekt. Az igazság, az érték győzött. Tátrai Tibor Bevett szokás halott nagy sztárokról lehúzni a rókabőrt. Ott van például Jimi Hendrix. Életében jó, ha csinált három-négy nagylemezt, halála után pedig megjelent vagy húsz... Nem hamis, nem gagyi, ő játszik a lemezeken, de nem mindegy, hol, mikor, hogyan. Nevenincs jam sessionökön, ahová betépve beesett és purcogott… Vagy Jim Morison, aki sikoltozott, hörgött... És lehet sorolni tovább. Persze, hogy ezeket a felvételeket kiadják, mert jó pénzért el lehet adni,

a zenész pedig nem tud tiltakozni, hiszen nem él szegény. Persze nem mondom, hogy minden emléklemez ilyen, lehet kivétel. Nem hallottam Zámbó Jimmy új lemezét, de remélem, nem azok közé tartozik, amelyekről beszéltem. Bár Jimmy életében az ő modorával és stílusával megosztotta a zenei világot, óriási tehetség, nagy énekes volt. Nincs mese… És ha ő valamit felénekelt, biztos vagyok benne, jól énekelte fel. Jimmy halála után évekig tartott a rosszízű lemezkiadási cirkusz. A mostani Requiem a harmadik emléklemez. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!