Hírek

2005.10.01. 00:00

A költségvetés vesztesei

Két jelentős szavazóréteg, a nehéz körülmények között élő nyugdíjasok és a gazdák a nyertesei a jövő évi költségvetés tervezetének. A vesztes oldalon az alapoktatás, az egészségügy, a kultúra és a lakásügy szerepel.

Éber Sándor

Fokozott érdeklődéssel várta a közvélemény azt, hogy mit tartalmaz az idei költségvetés, amelyet vízibivalybőrből készült táskájában cipelt át tegnap hivatalából a Parlamentbe a pénzügyminiszter. A bordó bőrtáskát Veres János a Pénzügyminisztériumból komótos sétában vitte Szili Katalinhoz, az Országgyűlés elnökéhez.

A költségvetés egyik legizgalmasabb kérdése, az össznépi kik járnak jól, s kik lesznek a vesztesek? A válasz péntek délután óta az Országgyűlés és a Pénzügyminisztérium honlapján szerepel. A dokumentumból megállapítható, hogy a magas államháztartási hiány ellenére a kormány választási költségvetést készített. Ezt úgy próbálják elérni, hogy ismét előkerült a nagy vízfejű államgépezet leépítése című közhely. A bruttó hazai termékhez viszonyítva valóban csökken az állami működési funkciók finanszírozásának aránya 5,97-ről 5,61 százalékra. A költségvetési bűvészek azonban az abszolút értékben 2,79 milliárd forinttal emelték jövőre az összeget. Vagyis az állam nem lett olcsóbb. A törvényhozó és végrehajtó szervek 2,53 milliárddal költhetnek többet. A pártok 150 millió forinttal kapnak többet, ami mintegy 2,2 milliárd forintot jelent. Az önkormányzatok 2900 milliárd forintból gazdálkodhatnak jövőre.

A költségvetés szokás szerint azokba az ágazatokba rúgott bele, amelyek amúgy is ezer sebből véreznek. Az egyik legnagyobb vesztes az egészségügy. A rendelők ellátására 7,4 milliárddal jut kevesebb. 4,28 milliárddal több jut az alapfokú oktatásra, de ez valójában GDP-arányosan 0,1 százalékos csökkenést jelent. 7,93 milliárddal csökken a lakásügyek, települési és közösségi tevékenységre és szolgáltatásokra fordított összeg. Egyaránt 4,4 milliárddal kevesebbel számolhatnak a rendvédelmi és védelmi kiadások. A vasút 5,8 milliárddal kap kevesebbet jövőre. A kultúra, a sport, a szórakoztatás támogatása majd egymilliárddal csökken.

A költségvetés talán legnagyobb nyertesei a nyugdíjasok, bár a tejjel-mézzel folyó Kánaán ezután sem jön el számukra. A jóléti szolgáltatásokra fordított összeg 334,4 milliárddal emelkedik. Egy másik széles szavazóréteg, a gazdák is „dörzsölhetik” a tenyerüket. Az agrár- és vidékfejlesztés 80 milliárddal nő, összege 400 milliárd lesz. A felsőoktatásra 198,6 milliárdot szán a kormány, ez 10 százalékos emelkedést jelent. Közúti fejlesztésre 169,37 milliárd forinttal több jut. Az uniós fejlesztésű források összege 67 százalékkal nő, összesen 449 milliárd forint van erre a célra. A hazai társfinanszírozásokra így 140 milliárddal jut több. Az európai uniós források a pénzügyminiszter szerint várhatóan 67 százalékkal nőnek az idei összeghez képest.

A táska tartalma, azaz a hivatalos adatok szerint központi költségvetés 5772 milliárdos bevételi és 7309 milliárdos kiadási főösszeg mellett 1533 milliárd forintos hiánnyal készült. A hiány így 4,7 százalék lesz. A büdzsé 2 százalékos inflációval és 3–4 százalékos jövedelemnövekedéssel számol.

„Az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap is elmarasztalta a költségvetést” – mondta Varga Mihály. Az előző ciklus pénzügyminisztere szerint még mindig nem valósultak meg azok a 2002-es ígéretek, mint az ápolónők hűségjutalma, az ingyenes tankönyv és ebéd, vagy a 800 kilométernyi autópálya. A sztrádák építése háromszor annyiba kerül, mint az előző kormány idején, s ezt még a gyerekeink, vagy az unokáink is fizetni fogják – hangoztatta a honatya.

Első kritika az önkormányzatok részéről

A pénzügyminiszter szerint 2006-ban az önkormányzatok 2,1 százalékkal több pénzt kapnak az államtól, mint idén. A Települések Önkormányzatának Országos Szövetségének elnöke szerint azonban 41 milliárd forinttal kevesebbet jut majd a büdzséből. Dióssy László, a TÖOSZ elnöke a Független Hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: a tavalyi előirányzat 1350 milliárd forint volt, idén a költségvetési tervezet 1274 milliárd forintot tartalmaz. De a rendszeres gyermekvédelmi támogatást 2006-ban már nem az önkormányzatok, hanem az ifjúsági minisztérium fizeti. Ez az összeg 46 milliárd forint.

Szintén az önkormányzatok terheit csökkenti az áfakulcs módosítása, körülbelül 20 milliárd forinttal. De például a tételes egészségügyi hozzájárulás változása 3450 forintról 1950 forintra, majd megszűnése szintén kevesebb terhet jelent majd. Az elnök elmondta: az idei évi költségvetésből 22 milliárd forintot azonban zárolt a kormány, az államháztartási egyensúly megtartása miatt. Így 2006-ban 19 milliárd forinttal ad kevesebbet, takarékosságra ösztönözve az önkormányzatokat. E két tétel összegéből adódik a 41 milliárd forint.

A Települések Önkormányzatának Országos Szövetségének elnöke szerint azonban 41 milliárd forinttal kevesebbet jut majd a büdzséből. Dióssy László, a TÖOSZ elnöke a Független Hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: a tavalyi előirányzat 1350 milliárd forint volt, idén

a költségvetési tervezet 1274 milliárd forintot tartalmaz. De a rendszeres gyermekvédelmi támogatást 2006-ban már nem az önkormányzatok, hanem az ifjúsági minisztérium fizeti. Ez az összeg 46 milliárd forint. Szintén az önkormányzatok terheit csökkenti az áfakulcs módosítása, körülbelül 20 milliárd forinttal. De például a tételes egészségügyi hozzájárulás változása 3450 forintról 1950 forintra, majd megszűnése szintén kevesebb terhet jelent majd. Az elnök elmondta: az idei évi költségvetésből 22 milliárd forintot azonban zárolt a kormány, az államháztartási egyensúly megtartása miatt. Így 2006-ban 19 milliárd forinttal ad kevesebbet, takarékosságra ösztönözve az önkormányzatokat. E két tétel összegéből adódik a 41 milliárd forint. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!