Hírek

2005.09.17. 00:00

A New York nem fogad minket

Újabb átadási határideje van a New York-palotának. Nem korábban, hanem később nyitják meg a felújított épületet. Azt még nem tudni, mikor.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A legendás New York-palota homlokzata már 2003-ban elkészült, mostanra már eredeti helyükre kerültek az ördög- és pánfigurák is
[/caption]Még mindig delet mutat a New  York-palotát díszítő óra. Az idő azonban végre elindult az épületben, folyamatosan szépül Móricz, Krúdy, Gárdonyi és Ady egykori törzshelye. Az épületet megvásárló és helyreállító olasz Boscolo-csoportnak 2001-ben adták ki az építési engedélyt. Ez a palotára és az ahhoz kapcsolódó Osvát utcai épületekre szólt. A beruházó akkor azt ígérte, két éven belül, azaz 2003-ban visszanyeri régi pompáját a legendás kávéház, a palotában pedig szálloda nyílik.

Az átadás határidejét azonban folyamatosan tologatták, mert újabb és újabb elképzelések születtek az épület helyreállítására. A változó gazdasági helyzet függvényében módosították a szállodai kapacitást. Eleinte sokkal több szobát akartak kialakítani, később a kevesebb szállodai szoba és a több közösségi tér mellett döntöttek. A mostani elképzelés szerint az épület új részében nem lesznek szobák, csak a palotában. Itt egy konferenciaterem is helyet kapna. A tervezgetés közben nem állt meg a munka. Megújult a homlokzat, az épület védett műemléki tereiben pedig egyfolytában dolgoznak a restaurátorok. – Vadas Ferenc művészettörténész leírásai és korabeli fotók alapján zajlik a munka – meséli Kaló Judit, építész vezető tervező, az Állami Műemlék-helyreállítási és Restaurálási Központ  (ÁMRK) igazgatóhelyettese. Aki Hild Csorba Bernadett építész tervezővel közösen készítették a többi között a palota műemléki tereinek, a kávéháznak, az előcsarnoknak a helyreállítási terveit, és kemény harcot vívtak azért, hogy ebből minél több megvalósuljon.

– Kiderült, hogy az utóbbi néhány évtizedben kávébarna volt a kávéház falának színe. Az is bebizonyosodott, hogy négy darab szeparé vagyis zárt kis szoba tartozott a kávéházhoz. Ezek nem budoárként, hanem kulturális klubként működtek. Írók, költők bérelték ki rendszeresen. Később a szobák helyén alakították ki a Márványtermet, és az ÁMRK döntése szerint ez utóbbit állítják most helyre. Innen a többi között relikviák és ólmozott üvegablakok kerültek elő.

– Walter Gida üvegfestő műhelyében készültek a szeparék üvegablakai. Ő Róth Miksa kortársa volt– magyarázza Kaló Judit. – Ezeket a reneszánsz és kínai ábrázolásokat paravánként, azaz térelválasztóként mutatjuk majd be.

A kávéházban az átadáskori színvilág, a halványzöld és halvány rózsaszín dominál majd. Helyükre kerülnek az eredeti mintára készült csillárok és falikarok. A Lotz, azaz a kártyaterem mennyezetén helyreállították az eredetire emlékeztető festést és a stukkódíszítéseket. – Kívül sikerült visszaállítani a portál, valamint a főbejárat régi kinézetét. A hatalmas ablakok elkészítése már az épület építésekor is nehézségeket okozott. Szeptember végére a faburkolat is elkészül, azzal egy időben helyezik fel az öntött horgony díszítőelemeket. Azt viszont még nem lehet tudni, hogy mikor készül el teljesen az épület – teszi hozzá az építész vezető.

A Boscolo-csoport a New York- palota mellett az épület környékének szebbé tételét is magára vállalta. Díszburkolatot raknak le a Rákóczi út– Erzsébet körút– Dohány utca–Ostvát utca érintett szakaszára. – A VII. kerületi önkormányzat műszaki irodája már kiadta a szakhatósági engedélyt – mondja Hajmásy Zsuzsa kommunikációs titkár a műszaki iroda tájékoztatása alapján. – Az utóbbi két utcában olyan burkolat lesz, mint amilyen a polgármesteri hivatal előtt van. A Rákóczi úton és az Erzsébet körúton azonban nemesebb anyagot fektetnek majd le. Azt nem tudjuk, mikor látnak munkához. Ezt tőlük kellene megkérdezni.

Természetesen szerettük volna megtudni a Boscolo-csoport véleményét is. Egyelőre azonban nem kívántak nyilatkozni a New York-palota sorsáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!