Hírek

2005.09.27. 00:00

A Reggel megmentette Budapest ivóvizét

A rendőrség szakemberei biztosítják majd a fővárosi ivóvízkészletet. A vízművek vezérigazgatója féléves tervekről beszélt.

Lázin Miklós András

[caption id="" align="alignleft" width="233"] Most már biztos: megfelelően zárt lesz a vízművek területe
[/caption]– A jövőben a levegőből, helikopterrel is őrzik majd a budapestiek ivóvizét – hangsúlyozta Dobozi József dandártábornok, az ORFK Rendészeti Biztonsági Szolgálat (REBISZ) vezetője. A bejelentés különös fontossággal bír, hiszen éppen a Reggel volt, amely szeptember hetedikén bebizonyította, a Szentendrei-sziget csúcsában lévő vízbázis gyakorlatilag védtelen.

Emlékezetes, lapunk tudósítója és fotóriportere bejelentés nélkül kereste fel a kutakat. Az odavezető úton nyitva találták a sorompót. Senki nem szólt hozzájuk, pedig jöttek-mentek a vízművek autói. Biztonsági őröket nem láttak az elvileg őrzött, de gyakorlatilag üres területen. Az már csak ráadásnak számít, hogy az egyik kútról megállapították, a fedele kézzel könnyűszerrel is elmozdítható. Ez azért volt különösen megdöbbentő, mert így akár terroristák is bármikor hozzáférhetnek a budapesti ivóvízkészlethez.

A vízművek kommunikációs vezetője cikkünk megjelenését követően feljelentéssel fenyegetőzött, hiszen bejelentés nélkül jártunk a védett területen. Akkor egy szót sem szóltak arról, hogy állítólag már hosszú ideje készülnek a rendőrséggel együtt a bázisok fokozott védelmére. Ennek fényében pedig különösen furcsán hatott Haranghy Csaba, a vízművek vezérigazgatójának tegnapi bejelentése. A cég első embere szerint ugyanis a belső biztonság fokozására már hat hónapja kezdeményeztek tárgyalást a REBISZ-szel. Az egyeztetések eredményeként született meg az a megállapodás, amelyet tegnap láttak el kézjegyükkel a felek.

– A kiemelt objektumok védelme óriási fontossággal bír – húzta alá Dobozi József a hétfői találkozón. Az együttműködés egyik fontos eleme, hogy a rendőrség átnézi a vízművek riasztási terveit. – Könnyen belátható, korántsem mindegy, hogy valamit csak elméletben vagy gyakorlatban is tudunk – tette hozzá Dobozi József tábornok.

Egy-egy éles helyzetben a terepre történő kiérkezés idejét akár több perccel is lerövidítheti, ha a zsaruk tudják, hogy merre kell menniük. A gyorsaság pedig, mondani sem kell, ebben az esetben emberéletek százezreit mentheti meg. A kék ruhások emellett az őrző-védő állomány szakmai továbbképzésében is részt vállalnak, és segítik az emberek lőkiképzését. Ez utóbbira a REBISZ lőterén kerül majd sor. A munkában a rendőrség legjobb szakemberei vesznek részt. – A jelentős védelmet igénylő pontok körül a jövőben számos járőrkocsink kering majd – hangsúlyozta a dandártábornok. Ebbe a körbe tartozik majd többek között a Margitsziget és a vízművek székházának közvetlen környéke is.

Haranghy Csaba kérdésünkre, hogy mibe kerül mindez, úgy nyilatkozott, a rendőrség közfeladatai keretében látja el e többletmunkát. A vállalat a légi járőrözés költségeit természetesen havonta néhány százezer forinttal támogatja. A helikopterek egyébként a Csepel- és a Margitsziget felett köröznek többet majd. Haranghy Csaba végül megisméte: a terveket már fél esztendeje forgatják a vállalatnál. A megállapodás határozatlan időre szól, a vízművek személyzetének átképzése elvben akár már ma megkezdődhet.

A fővárosiak isszák a legjobb vizet

A Szentendrei-sziget kútjaiból parti szűrésű vizet szivattyúznak ki. Ennek túlnyomó része a meder homokos-kavicsos üledékén történő fizikai-biológiai szűrési folyamatok után érkezik meg a kibetonozott gödrökbe. A Fővárosi Vízművek Rt. nemzetközi összehasonlításban is kiváló minőségű vizet szolgáltat. Laboratóriumai évente több mint tízezer vízmintát elemeznek. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szerint a budapesti ivóvíz minősége a legjobb hazánkban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!