Hírek

2005.09.29. 00:00

A súlyemelők nem akarnak genetikai mintát adni

Az olimpiai ezüstérmétől megfosztott Gyurkovics Ferenc és a szintén doppingvétséget elkövetett Kecskés Zoltán is kitérő választ adott arra, hogy Ábrahám Attila javaslata alapján genetikai mintát adjon az általa szolgáltatott athéni vizeletminta azonosításához.

D. T.

A sporthivatal elnöke szerint a tavalyi játékokon doppingvétségen ért atléták és súlyemelők ily módon tisztázhatnák magukata terhükre rótt vádak alól. A módszer lényege, hogy a nyálkahártyából vett kenetet összehasonlítják a sportolótól az olimpia alatt nyert vizelet adataival, amiből kiderül, hogy a tesztanyag valóban a mintaadásra kötelezett versenyzőtől származik-e.

„Mi már 13 hónapja kértük, hogy az Athénban tárolt B mintámat DNS-vizsgálattal egybekötve analizálják, ám furcsa módon a NOB megfelelő szabály hiányára hivatkozva ezt visszautasította” – mondta az MTI-nek a hétfőn visszavonult Gyurkovics Ferenc. „A CAS, a nemzetközi Sportdöntőbíróság is visszadobta az ügyemet azzal a sajátos magyarázattal, hogy kicsúsztunk a határidőből, holott ez nem volt igaz. A CAS-nak küldött levelünkben ugyancsak kértük a DNS-vizsgálatot, de beadványunkkal nem kívántak foglalkozni. Folyamatosan falakba ütköztünk, erre fel most, 13 hónap múltával áll elő a Nemzeti Sporthivatal a javaslatával.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!