Hírek

2005.09.20. 00:00

Amerikai–szovjet trolibuszokat vizsgált a BKV

Lezárult a rázós trolibuszok ügyében indított, belső BKV- vizsgálat – értesült a Reggel. A jelentést a napokban tárgyalja a BKV vezetése.

Vajta Z.

Szász Tamás, a vállalat szóvivője ígéretett tett: nyilvánosságra hozzák majd annak tartalmát. Nem csak azt, hogy mi okozta az elmúlt hetek áramütéses baleseteit, hanem megelőző óvintézkedésekről is beszámolnak.

A szovjet ZIU troli eredetileg az USA-ból származik. Ott tervezték hetven évvel ezelőtt. Elavult a technika.

Aba Botond, a BKV vezérigazgatója annyit elárult, hogy számos változtatást hajtanak végre a ZIU trolikon. Ilyen 20–30 éves járművek közlekednek a belvárosi vonalakon. A 70-es járatról augusztusban két trolivezetőt is elvitt a mentő áramütés miatt. Lapunk úgy tudja, rajtuk kívül még egy járművezetető panaszkodott áramcsapásra. Továbbá az augusztusi esők idején három utas is úgy érezte, megütötte az áram. A BKV ez után rendelt el belső vizsgálatot. Közben a budapestiek hallhatták a hivatalos magyarázkodásokat, köztük azt, hogy a vezetők csak beüthették könyöküket a kézifékbe. Ez pedig olyan érzés lehet, mint az áramcsapás – bizonygatták a BKV cégvezetői. Mégis megrendeltek egy sorozatot egy műanyag alkatrészből, amellyel befedhetnek egy szabadon lévő relét. Úgy tudjuk, ezen át kaphatták az áramütést a trolisofőrök. A BKV a földelésre használt láncokat is megvizsgáltatta. Ezeket az aszfalthoz érve húzza maga után a troli. Aba Botond szerint elképzelhető, hogy ha rázkódik a jármű, néhány pillanatra a lánc nem érintkezik az úttesttel. Ekkor fordulhat elő elvileg áramütés. De az utas csak fel- és leszálláskor tapasztalhatja a kellemetlen, de veszélytelen érzést. Egy biztos, ezek a trolik jó ideje megértek a cserére, hiszen sokkal öregebbek, mint azt gondolnánk. A szovjet ZIU troli eredetileg az USA-ból származik. Ott tervezték még a harmincas években. Így már akkor elavult technikának számított, amikor Budapest vásárolt belőlük a hetvenes években.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!