Hírek

2005.10.01. 00:00

Athént is meghódították

Vasárnap este fél nyolckor a Művészetek Palotájában ünnepli 25 éves születésnapját a Sirtos. A bulin az új dalokon kívül az eddig megjelent lemezek legjobb dalai is hallhatók lesznek.

Parcsami Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="161"] A magyar Sirtos tagjai észre sem vették, hogy elrepült egy negyed század
[/caption]– Fergeteges hangulatú bulit csapunk holnap a Művészetek Palotájának koncerttermében – ígéri Andreas Lehoudis, az együttes vezetője. – El sem hiszem, hogy már eltelt huszonöt év. Észre sem vettem, egyszerűen elrepült. Csupa szép emlékem van csak az elmúlt évekből. A legemlékezetesebb pillanat talán az, amikor a Sirtos volt Mikis Theodorakis budapesti sportcsarnokbeli műsorának előzenekara. A másik, a zenekar életében hasonlóan döntő pillanat is a világhírű zeneszerzőhöz kapcsolódik. A Magyar Állami Operaház balettkarával júliusban együtt léptünk fel Athénban, a Mikis Theodorakis nyolcvanadik születésnapjára rendezett ünnepségen. A nagyszabású rendezvényen Zorba történetének magyar balettváltozatát adták elő a táncosok, az eredeti hangszerelésben megszólaló zenei betéteket pedig mi játszottuk.

Az együttes a nevét az egész Görögországban ismert és közkedvelt táncról kapta. – Megalakulásunkkor a népzenét szeretők legkedveltebb szórakozási lehetősége a táncház volt – mondja Lehoudis. – Szerencsések voltunk, mivel egyéves szülinapunkon már a Danúvia Művelődési Ház színpadán zenélhettünk, és elindíthattuk saját táncházunkat is. Tíz év után megszűnt a ház, de a sors újból segítségünkre sietett. Az Almássy téri Szabaidőközpont fogadott be bennünket, ahol azóta is minden vasárnap fellépünk.

Nemcsak idehaza, de a világ számos országában is ismerik a zenekart. – A legmeglepőbb az volt számunkra, ahogy a görögök fogadtak bennünket. Több barátunk óvott az ottani fellépéstől, mondván: „Megesznek benneteket a hazai zenészek.” Nem lett igazuk, hét éven át minden nyáron Krétán zenéltünk. Nyugat-Európa meghódítását 1986-ban kezdtük Hollandiában. Azóta több turnénk volt Belgiumban, Ausztriában és Németországban. Tizenkét éve visszatérő vendégek vagyunk Olaszországban is.

Sirtos

Megalakulás: Budapest, 1980

Tagok: Andreas Lehoudis (buzuki, gitár, zurato,baglama, lauto és ének), Juhász Katalin (hegedű, baglama és ének), Pallai Etelka (harmonika, kaval, billentyűsök, gitár és ének), Bacskay Zsuzsa

(basszusgitár, cselló és ének), Pászti Péter (ütőshangszerek, gitár és ének)

Lemezek: Sirtos (1985),

Görög népzene (1990), Görög zene (1995)

Tagok: Andreas Lehoudis (buzuki, gitár, zurato,baglama, lauto és ének), Juhász Katalin (hegedű, baglama és ének), Pallai Etelka (harmonika, kaval, billentyűsök, gitár és ének), Bacskay Zsuzsa

(basszusgitár, cselló és ének), Pászti Péter (ütőshangszerek, gitár és ének)

Lemezek: Sirtos (1985),

Görög népzene (1990), Görög zene (1995) A magyar Sirtos tagjai észre sem vették, hogy elrepült egy negyed század -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!