Hírek

2005.09.07. 00:00

Az IRA ma már a maffiára hasonlít

Gyulay Zoltán

Jó egy hónappal az észak-írországi törvénytelen szervezet, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) bejelentése után, hogy befejezettnek nyilvánítja fegyveres harcát Nagy-Britannia ellen, még ezen
a héten megkezdődhet a fegyverek megsemmisítése. A The Guardian című lap jelentése brit és ír kormányzati körökre hivatkozik. John de Chastelain nyugalmazott kanadai tábornok, aki az akciót irányítani fogja, ma érkezik Írországba. A lefegyverzés után mindkét kormányt késedelem nélkül értesíteni fogja
a használhatatlanná tett fegyverek listájáról.
Az IRA július 28-án hozta Belfastban nyilvánosságra, hogy összes egységét fölszólította a fegyverek letételére. A föld alatti hadsereg a hatvanas évek vége óta mintegy ezernyolcszáz ember haláláért felelős. A Belfastban most körvonalazódó béke is meglehetősen furcsa. A gerillaháború kiterjedt, módszeres erőszaka szinte liturgikussá vált. A gettóban élő emberek száma növekszik, az elválasztó falaké szintúgy. „Embereket bántalmaznak utcai harcokban, gyújtó- és festékbombákat dobálnak a házakba, általánossá vált a vandalizmus” – mondja Adrian Guelke, a belfasti királyi egyetem politikatudományi professzora.
Az Ír Köztársasági Hadsereg ma a maffiára hasonlít. Olyan férfiak alkotják, akik harminc évig a háborúnak éltek, s mit sem akarnak hallani a békéről. Egy fiúnak, aki késelésbe keveredett az utcán, mindkét kezét átlőtték. „Az IRA a gettó önmaga által kinevezett rendőrsége – mondja a szervezetet ellenző mozgalom tagja, Paula McCartney. – A valódi rendőrséghez csak akkor fordulnak az emberek, ha autóbaleset történt, különben nem fizetne a biztosító. A britek elleni háború ad hatalmat és értelmet az életnek, az IRA anyagilag is hasznot húz belőle.” Mára összetett bűnszervezetté vált, amely Észak-Írországban milliókat keres a benzin- és cigarettacsempészetből, a bankrablásokból, a hamisított CD-kből és DVD-kből.
A protestáns bandák között piszkos elosztási háború dúl a védelmi pénzekért és a drogkereskedelem irányításáért.
Ilyen körülmények között nehéz dolga lesz a kanadai generálisnak. Ráadásul új fegyverből mindig van utánpótlás is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!