Hírek

2005.09.10. 00:00

Bécsben pereskednek

Üresen áll a csupa üveg Kálvin téri irodaház. Az okok zavarosak. Az biztos, a pestieknek még sokáig kell nézegetniük a teljesen üres épületet.

Lázin Miklós András

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A sajátos kialakítású épületre a pesti köznyelv a szellemház nevet ragasztotta. A teljesen üres iroda földszinti része vigasztalan látványt nyújt.
[/caption]Tegnapi számunkban igyekeztünk világosságot vinni a Kálvin téri irodaházat körüllengő homályba. A Swietelsky Építő Kft. segítségével sikerült elérnünk a kivitelező cég bécsi képviselőjét. Anton Prossliner kérdéseinkre válaszolva elmondta, a Kálvin Center projektet a Swietelsky Kft. fővállalkozóként kivitelezte. Hozzátette, a szabályszerű elkészítést követően az építtető 2003 közepén használatbavételi engedélyt kért a házra. Ezt, miután a szomszédos épületekben keletkezett csekély károkról megegyezett a tulajdonosokkal, meg is kapta az önkormányzattól. Megtudtuk, az építkezést magyar szakvállalkozók végezték, amelyek már számos hasonló projekten dolgoztak. Anton Prossliner szerint korábbi jó munkájuk alapján választotta őket a vezetés. Bár az épület 2003 közepére elkészült, máig nem költözött be senki. A képviselő érthetetlennek találta, hogy erre a jó adottságokkal bíró létesítményre miért nem leltek eddig bérlőket. Mivel a beruházó a kész épületért nem fizette ki a munkadíjat, a Swietelsky Kft. 2003-ban döntőbírósági eljárást kezdeményezett. A küzdelem egy bécsi bíróság előtt zajlik. A vállalat szeretné elérni, hogy végre pénzéhez jusson. Ez azért is fontos, mert a Swietelsky csak azt a munkadíjat tudja kifizetni alvállalkozóinak, amit maga is megkapott. A döntőbírósági eljárás a tényfeltáró szakaszban tart. A kirendelt szakértők a Kálvin Center Kft. által fellelt állítólagos hibákat vizsgálják.

Anton Prossliner szerint amint egy szakvélemény elkészül, a Kálvin Center Kft. új hibákra bukkan. Ekkor ismét szakvélemény készül, ám addigra újabb hibák keletkeznek. Közben a cég természetesen nem fizet munkadíjat. A képviselő hozzátette, tudomása szerint a beruházó az épületet saját pénzintézetének, a Volksbanknak szeretné bérbe adni. Hogy ez menynyiben befolyásolhatja a kft.-t abban, hogy eddig nem talált bérlőket, csak találgatni lehet. A Bécsben egy éve folyó per várhatóan még évekig eltart. Ám ennyi ideig nem maradhat üresen a hatalmas, 8500 négyzetméteres épület. Fekete Gábor, a Kálvin Center Kft. osztrák tulajdonosainak magyarországi megbízottja korábban többször úgy nyilatkozott, elképzelhető, hogy egy másik céggel javíttatják ki a hibákat. Ám ez a munka sem indulhat meg a kárfelvételi jegyzőkönyvek lezárása előtt. Egyébként minden döntést a cég bécsi központjában hoznak meg az osztrák tulajdonosok.

A Kálvin Centerben szinte soha nem látni embert. Esetleg nagy ritkán végigmegy a termeken egy-egy őr, és átnézi a nagy semmit. Az üvegportálon betekintve vigasztalan látványban van részünk. Poros betonpadló és meredező vezetékek tekintenek vissza ránk. Természetesen szerettük volna elérni a Kálvin Center Kft. osztrák képviselőjét, Leopold Deufl urat is. Ám ő lapzártánkig tárgyaláson volt, így elektronikus úton elküldött kérdéseinkre nem tudott válaszolni. Ám titkárnője ígérete szerint azonban jelzésünket vette, s amint szabadideje engedi, részletesen megválaszolja azokat.

Ízléseken valóban nem lehet vitatkozni

Tegnapi cikkünk nyomán számos telefont kaptunk. Többek közt jelentkezett egy Varga Kálmán néven bemutatkozó építészmérnök is, aki szerint nem igaz, hogy az épület ronda. Olvasónk úgy vélte, a modern megoldások mindig idegenkedést váltottak ki. Így volt már ez az ókorban is, holott akkortájt sokkal kevesebben láttak vagy értesültek egy-egy új épületről, mint ma. Varga Kálmán hozzátette, a modern acél- és üvegtechnika jó lehetőségeket nyújt a mérnököknek. Ám annyit elismert, a ház lehetne kicsit szebb is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!