Hírek

2005.09.12. 00:00

Braun, a szunnyadó vulkán

Az újdonsült magyar cselgáncsvilágbajnok, Braun Ákos szerint ettől nehezebb ágon nem juthatott volna döntőbe. A kairói fináléban az olasz Francesco Bruyerét intézte el.

Szabó Tamás

– Megvolt a leszorítás, csavargattam a karját, de a srácnak gumikeze van. Határtalanul boldog vagyok – nyilatkozta a döntő után az MTI-nek Braun Ákos, aki Kovács Antal 1993-as diadala után a magyar cselgáncssport második világbajnoka (Ungvári harmadik) lett. Az Európa-bajnoki címvédő Braunnak egyébként jó ismerőse Francesco Bruyere. A tavalyi egyetemi világbajnokságon már összeakadtak, és akkor is a magyar dzsúdós győzött. Szombaton Kairóban, az első három és fél perc kemény, de eredménytelen küzdelemmel telt, majd 2:21 percnél Braun leszorította ellenfelét. Az előírt 25 másodperc azonban nem jött össze, mivel a rivális 13-nál kibújt az ölelésből. Egyre szembetűnőbb passzivitásáért 35 másodperccel a vége előtt megintették az olaszt, a hátralévő időben már nem történt értékelhető akció. A győzelmet a tőle megszokott józansággal értékelte a 73 kg-os Braun Ákos.

– A vb előtt két győzelem és kilenc vereség volt a mérlegem az öt megvert ellenfelemmel szemben – mondta Braun. – Szerencsére a nyáron Braunschweigben és Rómában a táborozások során mindegyiküket feltérképeztem. Évek óta vezetek egy füzetet a riválisokról, ezúttal nem is volt rá szükség. Utólag azért megállapítottam, hogy én kerültem a legnehezebb ágra, ha szokásom ellenére belepillantok a tabellába a meccsek előtt, nem biztos, hogy tatamira merek állni.

A 27 éves dzsúdós hozzátette, a sikertől függetlenül a következő viadalon ugyanilyen szellemben kell kiállnia, hiszen mostantól mindenki őt akarja legyűrni. – Az itthoni edzőtáborokban eddig is kevesen akartak velem küzdeni, ez vélhetően nem változik. Ezt az évet még mindenképpen végigcsinálom, aztán jövőre tartok pár hónap szünetet. A pekingi olimpiát illetően még nem döntöttem, annyi biztos, hogy az athéni nyári játékokhoz hasonlóan oda is motorral szeretnék menni. Még akkor is, ha legalább két hónapig tart az út. Edzője, Hangyási László szerint sok nehéz év van a világbajnok Braun mögött. – Ákos olyan, mint a szunnyadó vulkán, nem kapkodja el a sikereket – mondta a mester. – Sok nehéz év van mögötte, korábban lovaglóizom-sérüléssel küszködött, aztán 2002 után feljött, és az idén végre előtört belőle az összegyűlt tudás. Hihetetlen munkabírása van, ha edzésen 20 meccset kell megcsinálnia, akkor annyit hajt végig. Rendkívül boldog vagyok!

Magasság/súly: 179 cm/73 kg Edzője: Hangyási László

Klubja: Atomerőmű SE

Legnagyobb sikerei: vb 1. hely (Kairó, 2005), Eb 1. hely (Rotterdam, 2005), A kategóriás Vk-versenyen 1. (Varsó 2005, Rotterdam 2001), magyar bajnok (2003). -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!