Hírek

2005.09.09. 00:00

Csányi bezár, de fejleszt is

Nem jutottak eredményre tegnap délután a pécsi városházán azon a megbeszélésen, amelyet Toller László polgármester azért hívott össze, hogy a város stratégiájáról határozzanak a MiZo Rt. megszüntetendő helyi üzemével kapcsolatban.

Cseri László

[caption id="" align="alignleft" width="86"] Csányi Sándor szerint ő nem ellenséges Péccsel szemben
[/caption]Nincs reális alapja annak, hogy a város – mint azt a polgármester korábban felvetette – ingyen kapja meg az elhagyott üzemcsarnokot és gyártósort. Az elmúlt években több százmilliót költöttek a fejlesztésre – mondta Csányi Sándor, akinek a tulajdonosi körébe tartozik a MiZo-n kívül a Délhús Rt. is. Szerinte korszerű gépsor ellenére is csődbe ment volna a MiZo, ha nem szüntetik be a termelést Pécsett. Az elavult épületekben nem tudtak olyan feltételeket teremteni, hogy élelmiszer-biztonsági szempontból elfogadható módon lehessen üzemelni. Le lehetett volna mindent dózerolni, és új épületet emelni, ám a Sole-MiZo egyesülés révén máshol olyan csarnokok állnak rendelkezésükre, amelyek alkalmasak a korszerű gépek a befogadására. Ha térítés nélkül odaadnák a városnak a mostani üzemet, azzal nem sokra menne az önkormányzat, hiszen azok a cégek, amelyek nem képesek 4–500 ezer liter tejet feldolgozni, és nincs keresett termékük a piacon, azok képtelenek gazdaságosan termelni. A Délhúsnál viszont fejlesztéseket hajtottak végre, és százharminccal növelték a létszámot – fejtette ki Csányi Sándor. Tervezik, hogy Pécsett megszüntetik a vágást, ezáltal a környezeti terhelés jelentősen csökken. A felszabaduló helyen bővítik a húsfeldolgozást, s ez száznál is több ember felvételét jelenti. Az alkalmazásnál a MiZo-sok mindenképpen előnyt élveznek, hangsúlyozta Csányi. A Délhúson belüli fejlesztésre várhatóan december közepén kerül sor.

A győri Danone-bojkotthoz hasonló MiZo-bojkott tervezetéről az a véleménye: ő nem ellenséges a várossal szemben. Az elhagyott területen is szeretne például egy általa fellelt befektető segítségével fejlesztést végrehajtani. Most írták alá három évre a MiZo-Pécs női kosárlabdacsapat támogatási szerződését. Az elmúlt két évben a Pécsett dolgozók fizetését a komoly veszteségek finanszírozása révén voltaképpen ő állta. Úgy gondolja, az szólítson fel bojkottra, aki legalább annyit invesztált Baranyába, mint amennyit ő eddig. Már tíz évvel ezelőtt jelezték, hogy a hagyományos iparszerkezet összeomlik – állítja Síkfői Tamás, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara titkára. Ez év elején végre elfogadta a város azt a gazdaságfejlesztési programjavaslatot, amelyet a kamara, a megyei és a városi önkormányzat közösen dolgoztat ki, s amely a II. Nemzeti Fejlesztési Terv keretében biztosítaná a város és a Dél-Dunántúl versenyképességének növelését.

Ha egy városból eltűnik az ipar, ott lehetetlenné válik az élet, érvel Horváth Gyula, a Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja főigazgatója. Nem olyan iparra van szükség, ami bármikor öszszepakolható és elvihető máshová. Vagyis helyi erőforrásokhoz, szellemi potenciához ezer szállal kapcsolódó ipar nélkül nem képzelhető el városi növekedés.

Cseri László Csányi Sándor szerint ő nem ellenséges Péccsel szemben -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!