Hírek

2005.09.20. 00:00

Csigatempó a Budafokin

Pénteken kezdődött, és előreláthatólag november közepéig tart a Budafoki út felújítása. A buszok késnek, az autósok pedig mérgelődnek.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A Budafoki út felújítása Dél-Buda forgalmát bénítja meg. Csak ront a helyzeten, hogy ezzel egy időben a Balatoni út átalakítása is megkezdődött.
[/caption]– A 3-as busz már tíz perce késik, de számítottam a dugóra, ezért fél órával korábban indultam el otthonról. Vidéken voltam a hétvégén és hazaérkezve rögtön éreztem a különbséget. A zaj és a szmog elviselhetetlen, az araszoló kamionok dübörgése pedig embertelen – mondja Juhász Zoltánné Budafoki úti lakos. A nyugdíjas hölgy előreláthatóan még két hónapig lesz kénytelen együtt élni az útfelújítás körülményeivel. Hiszen Kelenföld egyik legforgalmasabb útját várhatóan november közepén vehetik újra birtokba a közlekedők. Jelenleg a Hengermalom utcától terelik át a befelé tartó forgalmat a szembejövő oldalra, így a Bogdánfy utcáig csak egy sávban haladhatnak az autók. – Lehet, hogy én voltam vak, de semmilyen tájékoztató táblát nem láttam kitéve. Ha tudom, hogy felbontották a Budafoki utat, akkor inkább a Fehérvári utat választom. Persze ráfér a felújítás, hiszen hihetetlen rossz állapotban volt – mondja Dancs András ráérősen, aki száguldásra tervezett autójával percekig állt mozdulatlanul.

Örömhír viszont az autósok számára, hogy a munkálatokkal egyidejűleg szilárd burkolatú parkoló épül az eddig földes területen. Ez kétezer négyzetméter többletparkolási lehetőséget jelent majd a környék lakói és dolgozói számára. Jelenleg az új szegélykövek beillesztésével foglakozik a helyszínen kora reggel óta dolgozó közel negyven munkás. – Ez még a könnyebbik része a melónak, csak arra kell figyelni, hogy a kövek egy szinten legyenek. Különben újra kell kezdeni az egészet. A marás és az aszfaltozás azonban igazi férfi munka lesz, ráadásul esős időt ígérnek a jósok – avat be a munka „szépségeibe” az egyik ingujjra vetkőzött szegélyező.

A hatvan napos kivitelezési határidőre négy buszmegállót is átépítenek bazaltbeton burkolatúra, valamint tizennyolc ponton akadálymentesítik a járdát. Így könnyítve a kerékpárosok és mozgáskorlátozottak közlekedését. A lényeg azonban természetesen az aszfaltozás. A gépek kilenc centiméter vadonatúj aszfaltszőnyeget terítenek majd a Budafoki útra. – Tudom, hogy az én adóforintjaimból, és nekem csinálják, de ettől a csigatempótól kikészülnek az idegeim. Ennél benzinzabálóbb haladást el sem tudok képzelni, és ettől méginkább kiborulok. Biztos, hogy szép sima lesz a felület, de félek, hogy én már nem élem meg – mondja Krausz Miklós, miután húsz perc araszolás után végre leparkolt munkahelye előtt. A Betonút Rt. alkalmazottjai persze nem ingyen újítják fel a Budafoki utat. A fővárosi önkormányzat által idén meghirdetett Podmaniczky Program keretéből bruttó százhetvenöt és fél millió forint jut a XI. kerületi út újjávarázsolására. Az éberen vezető autósok észrevehették, hogy a mostani marást és aszfaltozást korábban gázvezetékcsere előzte meg. Így őket nem érte meglepetés, amikor az újbóli forgalomeltereléssel szembesültek. – Itt lakom egy szomszédos utcában, így nap mint nap követhettem, hogyan halad a munka. Láttam, hogy milyen állapotban lévő csöveket vettek ki, kétségkívül szükség volt a cserére. Szerintem mindenkinek be kellene látnia, hogy egy kétmilliós nagyvárosban időnként elhasználódnak a dolgok. Türelmesnek kell lenni, hiszen előbb vagy utóbb minden munka befejeződik – mondja nyugodtan Kincses Istvánné, aki kutyáját sétáltatta a kígyózó kocsisor mentén.

Torlódások várhatók a Balatoni út környékén is

A Főpolgármesteri Hivatal Sajtóirodája tájékoztatása szerint tegnap újabb útfelújítási munka kezdődött a Podmaniczky Program keretében. A szintén XI. kerületi Balatoni út kap új külsőt az M7–es autópálya és az Egérút közötti szakaszon. A munka miatt az út egyirányú lesz a város felé, és félpályás lezárás mellett végzik majd a felújítást. Ez újabb torlódásokat okozhat a főváros közlekedésében. A forgalomba helyezés várható időpontja november 15–e. A két hónap alatt szegélykorrekciót, marást és aszfaltozást végeznek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!