Hírek

2005.09.13. 00:00

Demszky előbb rombol, aztán gondolkodik

– Röviden összefoglalva: itt egy park lesz. Ennek a parknak azonban még nincs neve. Ezért kiírunk egy pályázatot, hogy a budapestiek nevezzék el ezt a helyet. Továbbá ötletpályázatot a későbbiekre vonatkozóan az egész terület átépítésére – mondta Demszky Gábor a lebontott kiskörúti bazársornál.

Dávid Szonja

[caption id="" align="alignleft" width="120"] Eltűnt a bazársor, jön a park
[/caption] A főpolgármester szerint a rendezésnél fontos szempont a környezet kapcsolatrendszere. Vagyis az összekapcsolódás a Madách sétánnyal, Erzsébet térrel és a belvárosi sétálóövezettel, valamint a városházához kapcsolódó belső parkokkal. A főváros első embere szerint a meghívásos pályázat valódi lehetőséget nyújt a Belváros újratervezésére. Így a városrész teljes arculata megváltozhat. A Károly körúti bazársor bontása és a 4000 négyzetméternyi parkosítás összesen 200 millió forintba kerül. A tervek szerint a zöldterület és a kerítés kiépítése október elejére lezárul. A városháza az elképzelések szerint jelképesen kinyílik a város felé. – A Merlin Színház és a tűzoltóság jövőjét is a rendezésre kiírt ötletpályázat oldhatja meg. Vagyis a pályázó tegyen ajánlatot erre vonatkozóan is. Elképzelhetőnek tartom egyébként, hogy az átalakított épületben is helyük lesz. A színháznál azonban nem az épület, hanem a társulat a lényeg. Játszóhelyet biztosítani kell. A tűzoltóság ennél bonyolultabb feladat, mert közfunkciót lát el. Így mindenképpen ebben a körzetben kell megoldani a tűzoltók elhelyezését – válaszolta a Reggel kérdésére Budapest főpolgármestere.

– Úgy alakítjuk a területet, hogy az több feladatot lásson el. Hiszen a tér kulturális programoknak ad majd otthont. Szándékosan hagyjuk nyitva a Károly körúti oldalt. Csak jelzés értékű, zöld füves „kerítés” lesz. Vagyis nem lesz hangsúlyos a térelválasztó. Így szabad az átlátás – mondta Lendvai Gábor a park tervezője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!