Hírek

2005.09.30. 00:00

Derűlátó Schröder, Merkel

Egyelőre nincs napirenden a döntés a német kancellár személyéről. A nagy-koalíció létrehozása azonban egyre kézzelfoghatóbb közelségbe kerül.

Gyulay Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="122"] Müntefering cáfol és mosolyog
[/caption]Az uniópártok és az SPD köreiben a második tárgyalási fordulót követően megnőtt a valószínűsége a nagykoalíció létrehozásának. Gerhard Schröder kancellár (SPD) és Angela Merkel pártelnök (CDU) derűlátónak mutatkozik a kérdésben. Nyílt kérdés azonban, hogy ki legyen a kancellár. Edmund Stoiber bajor miniszterelnök, a CSU elnöke egyértelművé tette, hogy nagykoalíció megalakítása esetén Münchenből Berlinbe kíván költözni. Az uniópártok egy újságtudósítás szerint Franz Münteferingnek, az SPD elnökének az alkancellári pozíciót szánják.

A találkozó után Merkel kijelentette, hogy a szakkérdéseket érintő megbeszélések kellemes benyomást keltettek benne. Edmund Stoiber is lehetségesnek tartja a nagykoalíció létrejöttét, amennyiben az SPD Merkel vezetői megbízatását elfogadja. Érzékelése szerint az SPD oldalán megegyezésre törekednek az uniópártokkal. „Ha létrejön a koalíció, és a körülmények megfelelőek, én is mellettük vagyok” – jelentette ki. Mindkét tárgyaló fél közölte, hogy a megbeszéléseken a kancellár személye nem került szóba. A vezető politikusok tartalmi kérdésekkel – mindenekelőtt az államháztartás és a munkaerőpiac témájával – foglalkoztak. A következő egyeztető tárgyalásokra szerdán kerül sor. Müntefering szerint egyenrangú félként kezelték egymást. Schröder ugyanakkor hozzáfűzte, hogy még egyikük sem kötelezte el magát a koalíciós tárgyalások felvétele mellett, éppen ezért teljes képtelenség „személyi kérdésekben ultimátumot intézni” bárkinek is másokhoz. Merkel is elismerte, semmiféle várakozással nem voltak, hogy az SPD már most elfogadja az uniópártok igényét a kancellári székre.

Michael Glos, a CSU tartományi vezetője szerint Schröder hétfőn – a német egység napján – bejelenti, hogy visszavonul. Müntefering azonban határozottan cáfolta, hogy a kancellár ilyen lépésre készülne. Lapértékelések szerint a CDU és a CSU mindenképpen azzal számol, hogy Franz Müntefering elfogadja a nagykoalíció alkancellári és szociálisügyi miniszteri tisztét. A tárgyalásokon részt vevő CDU/CSU-körökre hivatkozva a Bild című legolvasottabb német napilap arról tudósít, hogy az uniópártoknál érdeklődéssel vették tudomásul Müntefering irányító szerepét az egyeztető tárgyalások során. A vasárnapi drezdai pótválasztások után már mindkét párt tisztább lapokkal játszhat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!