Hírek

2005.09.29. 00:00

Éger István: 40 milliárd jár az ügyeletekért

D. Á.

Az orvosok ügyeleti idejének és a munkaidejének kérdése volt a fő témája a Magyar Orvosi Kamara tegnapi sajtótájékoztatójának. Éger István elnök rámutatott: a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság csupán elvi döntést hozott akkor, amikor megállapította, hogy az ügyeleti idő egésze munkaidőnek számít. Az elvi döntés precedens értékű, de ha egy orvos „forintosítani” szeretné az igazát, külön kell érte perelnie munkáltatóját. A hazai törvényen, amely heti maximálisan hatvan órában állapítja meg a munkavégzés időtartamát, Éger István szerint módosítani kell, mert az nem felel meg a munkaidőről szóló uniós irányelvnek. Az orvosoknak és egészségügyi dolgozóknak ezért az EU-csatlakozás óta összesen negyvenmilliárd forinttal tartozik az állam.

Az unióban egyébként szabály, hogy minden 24 órából a dolgozót 11 óra kötelező pihenőidő illet. Ehhez annyi „kedvezményt” adtak az egyes tagországoknak, hogy amennyiben azt a munkavégzés jellege megkívánja, ezt a 11 órát csak 24 órányi munka után kell kötelezővé tenni. Éger István szerint „nem lenne rossz, ha ezt meg is kapnák az egészségügyi dolgozók. Az elnök szerint nem igaz, hogy megoldhatatlan létszámhiány van az egészségügyben, és „léteznek olyan technikák is, amelyekkel meg lehetne szervezni az ügyeleteket.”

Az egészségügyi miniszter, Rácz Jenő tegnapi egészségügyi bizottsági meghallgatásán a képviselői irodaházban elmondta: meg kell várni, hogy az egyes orvosperek esetében mennyi pénzért pereskednek az egészségügyi dolgozók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!