Hírek

2005.09.08. 00:00

Egy hetessel drágábban tankolunk mától

A Mol mától hét forinttal emeli a benzin, három forinttal a gázolaj árát. Így a 98-as benzin ára már meghaladhatja a 300 forintot, míg a gázolajé elérheti a 270-275 forintot.

Magda Eszter

Jövőre remélhetőleg valamivel olcsóbbak lesznek az üzemanyagok annak köszönhetően, hogy a jelenlegi 25 százalékos áfakulcsot 20 százalékra viszik le. Ez tízforintos árcsökkenést jelenthet.

Tíz forinttal lehet olcsóbb a benzin annak köszönhetően, hogy

az áfát 25 százalékról 20-ra csökkentik.

A szakértők vizsgálják, hogy az üzemanyagár-emelkedés miatt adódó áfatöbbletet miként lehetne a gazdaságba visszajuttatni. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szerint a legjobb megoldás az üzemanyagok jövedéki adójának uniós minimumra történő leszállítása lenne. Ezt azonban a pénzügyi tárca ellenzi, költségvetési okokból. A jövedéki adó csökkentése ötvenmilliárdot vehetne ki a költségvetésből, majd a januártól húszszázalékosra mérséklődő áfakulcs harmincmilliárdot. Lengyelországban szeptember 15-től csökkentik a benzin adóját, így 6 eurócenttel mérséklődik az üzemanyag ára. Franciaországban is adócsökkentést készítenek elő. Az osztrák kormány nem akar állami szabályozást. Szlovákiában sem nyúlnak hozzá a benzin jövedéki adójához. Tegnap az ország 17. Tesco-kútjával bővült az olcsóbb diszkontkutak hálózata hazánkban. 

az áfát 25 százalékról 20-ra csökkentik. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!