Hírek

2005.09.09. 00:00

Elgázolták a rendőrök

Elgázoltak egy motorost a XVIII. kerületi rendőrök. A motort vezető fiatalember szerint szándékosan lökték fel, majd meg is akarták verni őt. A vizsgálat egyelőre áll.

Szemán László

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Isteni szerencsénk volt, hogy nem maradtunk ott – mutatja saját és motorja sérüléseit Szabó István. Az ügyet a katonai ügyészségig vinnék.
[/caption]Ami biztos: augusztus 20-án éjszaka az Alacskai úti lakóteleptől kétutcányira egy civil rendszámú autóval fellöktek egy motorkerékpárt. A motor vezetője Szabó István (19) zúzódásokat szenvedett a térdén, a tenyerén és a könyökén, utasa, a barátnője kisebb sérülésekkel megúszta. A bordó Opelben a XVIII. Kerületi Rendőrkapitányság három rendőre ült. Az ügy vizsgálata egyelőre áll. – Az Alacskai úti lakótelep közelében, a Szálfa  és Kölcsey utca sarkán hátulról fellöktek az Opeljükkel. A motor hátsó világításának bal oldalán ért az ütés – mondta Szabó István. – A motor kicsúszott oldalra. Szerencsére jól fel voltam öltözve, három réteg ruha volt rajtam, ami cafatokra szakadt. Lezúztam a térdem, a tenyerem és a könyököm. Ömlött belőle a vér. A barátnőm is megsérült, de ő szerencsére a nyakamba kapaszkodott, így rám zuhanva védettebb volt, mint én. Az autóból kiugráló emberek közül az egyik rám ugrott. Két társa rángatta le rólam, egyébként összever. Aztán kiabált, hogy üljek be az autójukba és azonnal írjam le, mi történt. Ekkor derült ki számomra, hogy rendőrök.

A sértett elismerte, hogy korábban is vezetett már jogosítvány nélkül.

A bordó autó valóban jött utánam ezerrel, villogott a reflektorával, dudált is, de hát miből jöjjek rá, hogy rendőrök! Nem használtak kék lámpát, még csak sárga mellény sem volt rajtuk. Most azt mondják, hogy menekültem előlük, mivel ismét jogosítvány nélkül motoroztam. Igen, elismerem, jogosítvány nélkül motoroztam, de azért még nem kell elütni!

Szabó István azt is hozzátette, korábban már elkapták jogosítvány nélkül, de akkor egyértelműen látta, hogy rendőrök állítják meg, és nem bűnözők. Akkor megállt és vállalta a felelősséget tettéért. Most azonban attól tartott, hogy elrabolják a motorját vagy ami még rosszabb, megtámadják a barátnőjét. A fiú azt is nehezményezi, hogy elütésük után a rendőrökkel még csak beszélni sem lehetett értelmesen. Bár látták, hogy ömlik a kezéből a vér, mégis a történtek leírása volt a legfontosabb. A baleset után még egy órát kellett a helyszínen tölteniük, majd újabb három órát a kerületi rendőrkapitányságon. – Úgy 40-50 kilométeres sebességgel mehettem, és éppen jobbra akartam fordulni, amikor hátulról nekem jöttek. A történtek előtt fényeztettem újonnan a motort. Összetört a hátsó lámpa, több helyen a karosszéria, legalább százezer forint a kár. De nem is a pénz bánt legjobban, hanem az eljárás – mutatta a sérüléseket Szabó.

A XVIII. Kerületi Rendőrkapitányság elfogultságot jelentett be a karambol ügyében, így az a BRFK-ra került. Úgy tudjuk, a főkapitányságon egyelőre még nem jelölték ki a vizsgálatot lefolytató szervet. Szabó István ugyanis indítványozta a katonai ügyészség bevonását. – Hivatalosan csak annyit tudunk, hogy kiszignálásra vár az ügy. Azt is csak hallottuk, hogy állítólag közlekedési szabálysértés miatt eljárás alá akarják vonni Szabó urat. Mi valóban indítványoztuk a katonai ügyészség bevonását, hiszen a rendőrök közúti balesetet okoztak. Hogy szándékosan vagy sem, nem tisztünk eldönteni. Mindenképpen azt szeretnénk, ha az igazság kiderülne – mondta el lapunknak Bölcskei Zsolt, a fiú jogi képviselője. A Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai egyelőre nem kívántak nyilatkozni  a kényes ügyről.

Nagyon veszélyes lehet motorost autóval üldözni

Motorost autóval üldözni igencsak veszélyes, hiszen egy baleset bekövetkezésekor a motor más gépjárművekben, sőt gyalogosokban is kárt tehet. Bár nem tiltott egy motoros üldözése, de azt még a szokottnál is nagyobb körültekintéssel kell végrehajtani. Azt pedig egyetlen rendőr sem teheti meg, hogy fellöki az üldözött motort, csak abban az esetben, ha a motoros más életét közvetlenül veszélyezteti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!