Hírek

2005.09.21. 00:00

Előnyben a mérnökök és az informatikusok

Jelenleg mintegy 35-40 ezer magyar dolgozik az Európai Unió tagállamaiban. Csizmár Gábor szerint a migráció nem fog tovább nőni – a munkaügyi miniszter erről egy keddi szakmai konferencián beszélt.

Juhász Ádám

A tárca vezetője elmondta, hogy azokban az EU-országokban, ahol szabad a munkaerő-áramlás – például Svédországban vagy Angliában  – a magyarok jelenléte nagyon alacsony. A legszigorúbbak a munkavállalási szabályok Ausztriában és Németországban, ezekben az államokban a csatlakozás óta nem is nőtt a magyar munkavállalási kedv. A miniszter szerint célszerű alaposan tájékozódni, mielőtt valaki elindul. A tapasztalatok szerint Angliába főleg fizikai munkásokat, építő, élelmiszer, valamint egészségügyi dolgozókat várnak. A német és osztrák lehetőségek között a betegápolói, hús és mezőgazdasági terület tartozik. Az említett országokban szellemi poszton a legkönnyebben mérnöki, informatikai és egészségügyi diplomával lehet elhelyezkedni. A munkavállalás terén az átjárhatóság biztosítását hangsúlyozta Magyar Bálint. Az oktatási miniszter szerint az Europass, amely a végzettségek összehasonlíthatóságát támogató egységes keretrendszer, valóságos igényre jelent választ. Az Európai Bizottság javaslatára létrehozott Europass célja, hogy a munkaerőpiacon világos legyen, milyen tudással rendelkezik birtokosa, az oktatás területén pedig egyértelműen kiderüljön, milyen intézményből hová lehet tovább lépni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!