Hírek

2005.09.21. 00:00

Elpártolnak a magánorvosoktól?

Novembertől nem minden magánrendelőben írhatnak fel kiemelt támogatású gyógyszereket. Az érintett orvosok szerint ez sérti a betegek jogait.

Kaszás Erzsébet - Nógrádi Tóth Erzsébet

[caption id="" align="alignleft" width="323"] Kellemetlen meglepetések is érhetik a receptek kiváltásánál azokat a betegeket, akik magánrendelőbe járnak
[/caption]Megdöbbenhetnek azok a betegek a patikákban, akik magánorvoshoz járnak, és olyan betegségük van, aminek a gyógyszereihez az állam támogatást ad. A novembertől hatályos rendelet szerint ugyanis az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP) nem szerződött doktorok nem írhatnak fel 90 vagy 100 százalékos támogatással gyógyszert és gyógyászati segédeszközt. Így a készítményekért igen borsos árat, akár 30-35 ezer forintot is kell fizetni. Akik magánrendelőbe járnak, érdemes több dolgot is megkérdezni az orvostól. Először is, hogy szerződésben áll-e az OEP-pel. Tudakoljuk meg azt is, hogy ha ugyanezt a gyógyszert háziorvos, szakorvos vagy minősített szakorvos kórházban vagy klinikán írná fel, akkor az adott betegségre járna-e a kiemelt támogatás. A magánrendelőkben gyakran felírt gyógyszerek többsége egyébként nem tartozik a kiemelten támogatott készítmények körébe. Az orvosok által felírtak jellemzően 50-70 százalékos általános támogatást kapnak, s ebben a csoportban most nem történt szigorítás. A mintegy háromszáz kiemelten támogatott készítmény, amelyeket a szigorítás érint, a maga nemében mindegyik egyedi. Például a daganatos betegségekre adott erős fájdalomcsillapítókról, a krónikus csontritkulásra adható szerekről vagy az orvosilag igazolt migrénre adott gyógyszerekről van szó.

A receptfelírást szigorító rendelet sérti a társadalombiztosítási juttatásokat igénybe vehető betegek érdekeit – jelentette ki a 44 magánpraxist és két magánintézményt tömörítő Orvosi és Egészségügyi Vállalkozások Országos Szövetsége. Babai László elnök szerint ezzel az intézkedéssel több mint tízezer praktizáló orvos jogosultságát nyirbálták meg, akik közül a legtöbben a foglalkozás-egészségügy és a lézerterápia területén dolgoznak. Sok közöttük továbbá a privát nőgyógyász, a fül-orr-gégész, a bőrgyógyász, az allergológus, a pszichiáter és a plasztikai sebész. Az elnök szerint a magánpraxisok évente több százezer vizitet végeznek, ezzel több milliárd forinttal mentesítik az OEP költségvetését.  Ezért azt remélik, hogy az egészségügyi miniszter fogadja küldöttségüket, s találnak megoldást a szerintük elhamarkodott lépésre.

Rácz Jenő egészségügyi miniszter ezzel kapcsolatban elmondta: mivel a magánpraxisokkal nincs szerződése az OEP-nek, így joga sincs arra, hogy betekintsen a privát rendelők dokumentációiba. Márpedig a 90 és 100 százalékos tb-támogatással felírt gyógyszerek indokoltságát ellenőrizni kell.  Elmondta még: nincs a világon egyetlen olyan társadalombiztosító, amely engedélyezné, hogy a kontójára magánorvos utalványozzon. Így azon kell gondolkodni, hogy nálunk miért csak a kiemelten támogatott gyógyszerek rendelését korlátozzák.

Jelenleg készül egy miniszteri rendelet a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök felírásának és dokumentációjának teljes körű szabályozására. Rácz Jenő egészségügyi miniszter szerint ez nem jelent további szigorítást, céljuk, hogy egységes rendszerbe foglalják, pontossá tegyék a ma áttekinthetetlen vényírási jogosultságokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!