Hírek

2005.09.17. 00:00

Emelkedtek idén a fizetések

Idén az első fél évben a keresetek átlagosan 10,4 százalékkal emelkedtek – közölte a KSH. Ez a kiugróan magas növekedés azonban nem a bérek jelentős emelkedéséből következik, hanem főként a költségvetési intézményeknél januárban kifizetett 13. havi fizetés eredménye.

T. M.

A rendszeres kereset, amely nem tartalmazza ezt az összeget, mindössze 7,3 százalékkal magasabb, mint a tavalyi évben. Ezek a számok azonban csak azt mutatják, hogy mennyivel több pénzt kapunk kézhez, azt nem, hogy mennyivel nőtt a fizetésünk vásárlóereje, azaz, hogy mit kapunk a pénzünkért. A január-július időszakban a versenyszférában a bruttó átlagkereset 7,2, a nettó átlagkereset 8,6 százalék növekedést mutatott.

A költségvetési intézményeknél ez az emelkedés 16,9 százalék. Az adók és járulékok levonása előtti átlagkereset a január-július időszakban 156 ezer forint volt, ezen belül a magánszektor dolgozói 144 ezer, az állami alkalmazásban állók 185 ezer forintot kerestek. A kézhez kapott fizetés átlagosan 102 ezer forint volt, ez a fizikai alkalmazottak esetében 74 ezer, a szellemi foglalkozásúaknál pedig 133 ezer forint volt.

Az első hat hónapban az alkalmazásban állók száma 2 millió 786 ezer fő volt, s ez közel megegyezik a tavalyi év azonos időszaki adatával. A foglalkoztatottak száma emelkedett a vállalati szférában, míg a közintézeteknél továbbra is a létszámleépítések éreztetik hatásukat. Így az itt dolgozók száma az év első felében tovább csökkent.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!