Hírek

2005.09.13. 00:00

Engedély nélküli munkások a Marina Parton is

Feketemunkásokat talált az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) az angyalföldi Marina Part építkezésénél. A napokban adtunk hírt az Autóker Holding Rt. nyolcvanmilliárd forintos beruházásáról. A Foka-öbölben a következő évek során 3500-3800 lakást építenek fel.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="132"] Dolgoznak, de nem lehet tudni, hogy van-e engedélyük
[/caption]Az OMMF harmincöt felügyelővel vonult ki a helyszínre. Az építkezésen kétszázötvenhárom munkavállalóból ötvenhat volt külföldi állampolgár, akik közül tizenegy főnek nem volt munkavállalási engedélye. A felügyelők a magyar állampolgároknál is találtak hiányosságokat. A százkilencvenhét dolgozóból kilencvenegynek nem volt munkaszerződése, hetvenhét főnél pedig nem vezették szabályosan a munkaidő-nyilvántartást. Az OMMF már februárban is tartott ellenőrzést, akkor szintén hasonló jogsértéseket találtak. – Bennünket is bosszantanak azok a szabálytalanságok, amelyeket a felügyelőség megállapított – mondta a Reggelnek Angyal Tünde, az Autóker Holding Rt. kommunikációs vezetője. – A következőket azonban feltétlenül figyelembe kell venni. Cégünk mint beruházó generálkivitelezővel kötött szerződést. Ebben lefektettük, hogy a kivitelező a projekt megvalósításánál mindenben a jogszabályoknak megfelelően járjon el. Bízunk abban, hogy a hasonló ellenőrzések elérik a céljukat, és visszaszorítják a feketemunkát.
A generálkivitelezők általában alvállalkozókkal dolgoztatnak, akik szintén alvállalkozókat bíznak meg. A lánc végéig a beruházó szinte el sem lát, így nem mindig tudja, hogy kik dolgoznak az építkezésén. A Marina parti lakások több ütemben épülnek a húszhektáros Foka-öbölben. Az első lakók év végén költözhetnek be otthonaikba. Az utolsó ütem várhatóan 2009-ben fejeződik be.

Milliárdos büntetéseket szabnak ki országszerte

Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség az elmúlt három hónapban háromezer munkáltatónál végzett ellenőrzést. Több mint tízezer munkavállalónál akadtak szabálytalanságra. Legutóbb csütörtökön tartottak ellenőrzéseket. Szabálytalanságok miatt összesen tizenhatmillió forint bírságot szabtak ki. Az államnak egy feketemunkás foglalkoztatása havi harmincezer forintos kiesést jelent minimálbér esetén.

Az ellenőrzésekből évi öt-hat milliárd forint folyik be az államkasszába.

Kiss Gergely Milliárdos büntetéseket szabnak ki országszerte Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség az elmúlt három hónapban háromezer munkáltatónál végzett ellenőrzést. Több mint tízezer munkavállalónál akadtak szabálytalanságra. Legutóbb csütörtökön tartottak ellenőrzéseket. Szabálytalanságok miatt összesen tizenhatmillió forint bírságot szabtak ki. Az államnak egy feketemunkás foglalkoztatása havi harmincezer forintos kiesést jelent minimálbér esetén.

Az ellenőrzésekből évi öt-hat milliárd forint folyik be az államkasszába. Dolgoznak, de nem lehet tudni, hogy van-e engedélyük -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!