Hírek

2005.09.08. 00:00

Európában sem figyelnek eléggé az ivóvíz őrzésére

A napokban arról írtunk, hogy miként védi a budapesti ivóvízkészletet az illetéktelenektől a Fővárosi Vízművek. Ennek kapcsán biztonságpolitikai szakembereket kérdeztünk arról, hogy mi a helyzet országosan és Európában.

Vajta Z.

A Nemzetközi Testőrszövetség elnöke, Gyenes Levente szerint a magyarországi ivóvízbázis 99 százalékának nem megfelelő az őrzése. Ez nem hungarikum, a többi európai országban is hasonló a helyzet. Csak az Egyesült Államokban veszik igazán komolyan a kérdést. Budapesten pedig a Gellért-hegyi víztárolót vigyázzák állandóan fegyveres őrök. Így kellene vigyázni másutt is a vízre. A vízkészlet megmérgezése ugyanis nagy számban szedhet áldozatokat. Deák Péter biztonságpolitikai szakértő szerint is különös figyelmet kell fordítani a vízbázisra. Azzal ugyanis meg lehet mérgezni a lakosság bizonyos százalékát. Ugyanakkor nem lehet minden kút mellé őrt állítani. Ezért el kell zárni az illetéktelenektől a kutakat. A legtöbb helyen ezt számkóddal ellátott zárral oldják meg. Továbbá rendszeresen ellenőrzik, hogy nem próbálta-e valaki megrongálni a szerkezetet. Mindezen túl nem szerencsés, ha civilek közvetlenül odaférkőzhetnek a kúthoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!