Hírek

2005.09.30. 15:10

Evázónak nincs hitele

Legalább több százezer ember nem kaphat bankhitelt. Olyanok, akik evával vagy osztalékadóval törvényesen jutnak jövedelemhez. A magyar bankrendszernek rájuk nincs módszertana.

Bak Mihály–Tóth Marcella

„A nyáron több bankfiókban érdeklődtem, vehetek-e fel személyi hitelt, ha evás társas vállalkozás beltagja vagyok. A legkülönfélébb válaszokat kaptam. Az egyik helyen biztatónak tűnt a hozzáállás, állították, hogy kaphatok hitelt, és elmondták, milyen papírokat adjak be hozzá. Ez meg is történt, majd 1-2 hét múlva, többszöri vita után kijelentették, hogy mégsem kaphatok hitelt, mert nincs jövedelemigazolásom.”

Átlagos, valós történet. Látszólag minden rendben, jövedelemigazolás kell, és máris indulhat a hitelbírálhat. Csakhogy: evás társas vállalkozás beltagjának nincs jövedelemigazolása, ugyanis nem lehet saját magának az alkalmazottja. Márpedig aki nem alkalmazott, annak nincs jövedelme, s erről igazolása. Pontosabban, lehet kérni az APEH-től nullás igazolást, nullás jövedelemről – teszi még hozzá az eset elszenvedője. Hasonló helyzetben van az a több százezer ember, aki osztalékadóval „veszi ki” jövedelmét a társas vállalkozásból (bt., közkereseti és korlátolt felelősségű társaság). A családtagokkal együtt akár egymillió magyar állampolgár is képtelen ma akár pár tízezer forint áruvásárlási kölcsönhöz jutni, nem beszélve egy autóhoz vagy lakáshoz szükséges milliókról.

Pedig gondoljuk végig a helyzetet. Ha egy evás cégnek van évi bruttó tízmillió forint bevétele, a 15 százalék átalányadó levonása után a beltagtulajdonosnak havi 700 ezer forint jövedelme származik. Ötmillió esetén is 350 ezer. Ennek ellenére nem hitelképes. Kipróbáltuk, mit mondanak néhány kereskedelmi bank telefonos ügyfélszolgálatán, s mit felelnek hivatalos megkeresésünkre. A válaszok nagyjából egybeesnek. Egyéni vállalkozónak, evásnak, minimálbért keresőnek egyaránt nyújtanak hitelt a megkérdezett pénzintézetek. Az OTP-nél például három hónapig visszamenően igazolt munkaviszony és ebből származó rendszeres jövedelem kell, legalább a minimálbér összegét elérve. A jövedelmet az APEH által kiállított igazolással bizonyíthatjuk. Ugyanezt mondták el a CIB-nél, a K&H-ban, a Raiffeisen és a Budapest Bankban.

A probléma azzal van, hogy aki személyi jövedelemként nem vesz fel bért saját cégétől, annak erről szóló igazolás sem állítható ki az adóhivatalban. Korábban ezek az ügyvezetők saját maguk részére igazolták a jövedelmet, de erről a bíróság kimondta: saját maga alkalmazottja nem lehet senki sem. Vagyis ez a lehetőség is megszűnt. Az adóhivataltól kapott tájékoztatás szerint ha a gazdasági társaság beltagjának más adóköteles jövedelme nem volt, és nem nyújtott be szja-bevallást, nyilatkozatban nem kérte a munkáltatói adómegállapítást vagy nem az adóhatósági adómegállapítás lehetőségével élt, annak nem adható ki jövedelemigazolás.

Magyarul ez azt jelenti, hogy az adótörvények lehetővé teszik legálisan – az evával és az osztalék megfizetésével – a mindennapi élethez szükséges jövedelem előteremtését. Sokan erre rákényszerülnek, mert másképpen nem kapnak munkát. Ők tehát nem feketemunkások. Gyakran azonban annyit már nem bír el a kis családi cég, hogy külön munkabért is felvegyenek, mert ennek közterheit már nem lehet kitermelni a megbízások után kapott vállalkozási díjból. A fenti feltételek alapján pedig az ilyen személyek nem fizetnek szja-t, és nem készítenek bevallást sem. Vagyis sem a társaságuknak, sem az APEH-nek nincs miről jövedelemigazolást kiállítani.

Egyedül a CIB-nél mondták azt, hogy esetleg lehetséges hitelt kapnia egy evásnak, ha van náluk bankszámlája nagyobb betéttel, vagy be tud mutatni olyan, viszonylag magas összegű közüzemi számlákat, amelyből arra következtetnek, hogy van mit a tejbe aprítania. Azzal azonban nem biztattak, hogy ez elegendő lenne több millió forint hitel felvételéhez. A problémát összefoglalva Szabó Csaba, a Budapest Bank üzletágvezetője kijelentette: az evás és más, hasonló helyzetűek hitelezésére egyelőre nincs módszertan, s erre a feladatra a hazai bankrendszer még nincs felkészülve.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!