Hírek

2005.09.12. 00:00

Garay tér: jövő nyári álmok

Jövő nyárra ígéri a Garay téri piac építésének befejezését a beruházó. A munkát időről időre a botrány szaga lengi körül. Az építtető szerint indokolatlanul.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Az építkezés két napra leállt, most csak az a biztos, hogy a munkálatokat folytatják. Ám az egyelőre bizonytalan, mikor lesznek készen.
[/caption]Az 1931-ben átadott Garay téri piac 2003. december 31-én zárta be kapuit. Hetvenkét éves működése során az épület műszaki állapota katasztrofálissá vált. A VII. kerületi önkormányzat úgy döntött: új piacot építtet. A beruházást számos vihar kísérte, a terveket megtámadták a civil szervezetek, megrepedtek a szomszédos házak falai. Míg a kerületi Fidesz szerint nem a megfelelő ütemben halad a munka, és a kivitelezővel is gondok vannak. Ezek után a Reggel feltette a kérdést: mi is a helyzet a Garay téri piaccal? A Keleti pályaudvar szomszédságában található Garay téren kerítés takarja a 7773 négyzetméteres építési területet. A munkálatokból kívülről csak három darut látni. Az épületek még nem bújtak elő a földből, pedig a hirdetőtáblán az átadás dátumaként 2005-öt jelölték meg. A látványból egyenesen következik: ez a határidő tarthatatlan. – Jövő júliusra elkészülünk a munkákkal – mondta a Reggelnek Zohár Árpád, a beruházó Pendola cégcsoport ügyvezetője. A cég egyéves időtartamot jelölt meg az építkezés befejezésére. A szükséges engedélyeket 2004 szeptemberében kapták meg, ám ezt megtámadták a civil szervezetek, mondván, kevés lesz a zöldterület. Emiatt módosították az eredeti elképzeléseket, amelynek köszönhetően
a Péterfy Sándor utca felőli oldalon 2600 négyzetméter zöld biztosítja majd a környék lakóinak a pihenést. A gyerekek két játszótérnek is örülhetnek. A változtatások miatt azonban csúszott a végleges építési engedély kiadása, amelyet végül idén június 8-án vehetett a beruházó a kezébe. Ennek fényében módosult a befejezés dátuma 2006 nyarára.

A munka ütemét a kerületi Fidesz árgus szemekkel figyeli. Ha valami gyanúsat látnak, rögtön ott vannak, és lecsapnak. Legutóbb is ez történt. – Fényképekkel tudjuk bizonyítani, hogy a 214 munkásnak egytizede sem lézengett a területen – mondta a Reggelnek Kecskés Gusztáv, az ellenzéki párt képviselője. – A beruházó nem tartja a határidőket, a költségek pedig nőnek. A Fidesz szerint a vállalkozó hitelképességével is gondok vannak, emiatt tőkehiányos az építkezés. – Most már elég a félretájékoztatásból, beperelem Kecskés urat – mondta Zohár Árpád. – Az építkezést semmi sem veszélyezteti, álljuk a költségeket. Az ügyvezető ugyanakkor elismerte, hogy néhány napig valóban állt a munka. Tájékoztatása szerint a zsaluzás miatt kényszerültek várakozásra. Az anyagnak meg kellett kötni. Ráadásul néhány elem késve érkezett meg Németországból.

A beruházás körül szintén botrányt okozott, amikor az építkezés miatt elkezdtek repedni a környező házfalak. A lakók kétségbeestek, némelyikük lakását a közelmúltban újították fel. Valahol a gázcsövek is elrepedtek, és a telefont sem lehetett használni. A Pendola megígérte, hogy megtéríti a károkat. – Még ebben a hónapban helyrehozzuk a keletkezett hibákat – mondta Zohár Árpád. – A költségeket a tartalékalapból fedezzük. Sőt, a 8. szám alatti épületet teljesen rendbehozzuk. A környező házakra valóban ráfér a felújítás. Az önkormányzat háromszázmillió forintot fordít a homlokzatok megszépítésére, felújítására.

A csarnok épülete 58 ezer négyzetméter lesz, amelyből 19 ezer négyzetméter önkormányzati tulajdonú. Az építkezés két napra leállt, most csak az a biztos, hogy a munkálatokat folytatják. Ám az egyelőre bizonytalan, mikor lesznek készen. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!