Hírek

2005.09.27. 00:00

Gerhard Schröder átadná a hatalmat, de még maradna

Gy. Z.

A németországi kormányalakítás középpontjában változatlanul az a kérdés áll, hogy ki legyen Németország kancellárja. Egy héttel a választások után – és egy héttel a képviselőjelölt halála miatt elhalasztott drezdai pótválasztás előtt – mindinkább körvonalazódik a CDU/CSU és az SPD nagykoalíciója. Maga Gerhard Schröder kancellár is hajlik arra, hogy elfogadja ezt a megoldást. Ötletként felvetette az úgynevezett jeruzsálemi formulát, amely egy korábbi izraeli minta alapján két-két esztendőre megosztaná a kormány irányítását közte, illetve az ellenzék kancellárjelöltje, Angela Merkel között. A hatalom felosztása azonban az erős ideológiai különbségek miatt alaposan megnehezítette a kormányzást.

Gerhard Schrödert egyre több bírálat éri saját pártjából is, hogy túlságosan ragaszkodik a hatalomhoz, amit az is alátámaszt, hogy javaslata szerint először ő irányítaná a kormányt, tehát most maradna hivatalában. A kancellár ugyanakkor kijelentette, hogy sem magát, sem pártját nem hagyja zsarolni. Günther Beckstein bajor belügyminiszter áthidaló megoldásként azt javasolta, hogy a két párt listavezetője vonuljon háttérbe, s adja át a kormánybotot egy harmadik személynek, jelesül Edmund Stoiber bajor miniszterelnöknek, a CSU elnökének. Ötlete azonban az érintettek részéről hatalmas ellenállásba ütközött.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!