Hírek

2005.09.07. 00:00

Gyabronka mint Pjotr bácsi

Ma este a Thália Színház Régi Stúdiójában a Krétakör társulata Schilling Árpád rendezésében a Sirájt adja elő. Pjotr bácsi szerepében Gyabronka József látható.

Parcsami Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="120"] Gyabronka József minden idejét lefoglalja a nagy sikerű Krétakör társulat
[/caption]– Csehov Sirály című műve – ami a Krétakör produkcióban: Siráj – gazdag, titkokkal teli, felülmúlhatatlan remekmű – mondja Gyabronka József. – Számtalan olvasata van, és minden kor, minden történelmi helyzet mást tart fontosnak, mást emel ki belőle. Ezért gondoltuk úgy, hogy a mi előadásunk, bárhogy törekszünk is a tökéletességre, nem lehet „a” Sirály, csak annak egyik változata. Legfeljebb megközelítheti a darab mélységét és gazdagságát. Ezt jelezzük azzal, hogy a címben elhelyeztünk egy helyesírási hibát.
Az előadás sikerét jelzi, hogy a társulat ma este száztizedszer tűzi műsorra a Sirájt. – Egyik legkedvesebb darabom – meséli. – Minden színésznek estéről estére meg kell újulnia a játékhoz.
A nézőnek pedig szembe kell néznie saját önzésével. A főbb szerepekben látható még Csákányi Eszter, Nagy Zsolt, Láng Annamária, Tilo Werner, Terhes Sándor, Scherer Péter, Péterfy Borbála, Sárosdi Lilla és Katona László.
A művész minden idejét lefoglalja társulata, a Krétakör. – A színház ebben az évadban is műsoron tartja a múlt évben játszott összes darabot – mondja. – Így a Feketeországban Gyabronka Józsefet, a Mizantrópban Philintet, a Kasimir és Karolinében Juanitát, és A Niebelung-lakóparkban Gunthert játszom. Ráadásul az október 14-én bemutatásra kerülő Peer Gynt című Ibsen-műben én játszhatom a címszerepet.
A próbák már nyáron elkezdődtek, emiatt és kisebb térdműtétem miatt le kellett mondanom egy filmszerepet is. A nyaralás azért nem maradhatott ki, családommal és barátaimmal Olaszországban töltöttünk pár hetet. Az ország újra meg újra rabul ejt. Az olasz nyelv is nagyon tetszik, öt éve tanulom, de csak a „nyökögés” szintjéig jutottam el.

Gyabronka József

Budapest, 1953. május 14.

1969: Pinceszínház

1975: Színház- és Filmművészeti Főiskola, majd Madách Színház

1994: Győri Nemzeti Színház

1999: Bárka Színház

2002-től Krétakör

Filmek: Országalma, Bűn

és bűnhődés, Rozika nem fél,

A kis utazás, Sorstalanság

Díj: Jászai Mari-díj (1998)

1969: Pinceszínház

1975: Színház- és Filmművészeti Főiskola, majd Madách Színház

1994: Győri Nemzeti Színház

1999: Bárka Színház

2002-től Krétakör

Filmek: Országalma, Bűn

és bűnhődés, Rozika nem fél,

A kis utazás, Sorstalanság

Díj: Jászai Mari-díj (1998) Gyabronka József minden idejét lefoglalja a nagy sikerű Krétakör társulat -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!