Hírek

2005.09.23. 00:00

Gyöngyösi edző nem ideges

A lehető legnehezebb csoportba került a Szeged vízilabdacsapata az Euroliga selejtezőjében, ám a csapat edzője szerint nincs miért idegeskedniük.

Malonyai Péter

Erőpróba erőpróbát követ a szegedi pólósoknál, és ők egyelőre tartják magukat. Kezdődött azzal, hogy a bajnokság rájátszásában megszerezték a harmadik helyet az esélyesebb Eger előtt, s ezzel kivívták az Euroliga-indulás jogát. Az új idény is remekül kezdődött, a szegedi döntetlen után a Népligetben győzték le az FTC-t, és bejutottak a Magyar Kupa négyes döntőjébe. Ezek után az elmúlt hétvégén egyértelmű esélyesként szálltak vízbe az Euroliga isztambuli előselejtezőjén, s magabiztosan hozták a papírformát. Nem csupán fölényesen győzték le valamennyi ellenfelüket (a török Heybeliadát, a francia Montpellier-t, a holland Ziant és a cseh Strakinicét), hanem a négy meccsen egyszerűen brillíroztak: 65 gólt dobtak, a legkisebb különbségű győzelmük is tízgólos volt.

– Hoztuk a kötelezőt… – mondja Gyöngyösi András edző, aki a fölényes győzelmeknél jobban örült annak, hogy egyre inkább összerázódik a csapata. – Szervezetten játszottunk, egyáltalán nem törődtek a fiúk azzal, hogy félgőzzel is megnyerhetnék a meccset. Úgy fogtuk föl az isztambuli selejtezőt, mint egy felkészülési tornát. Én leginkább arra figyeltem, hol kell javulnunk a folytatásra. Az egységre szüksége is lesz a gárdának, mert a szeptember 30. és október 2. közötti Euroliga-selejtezőn az olasz Pro Recco, a horvát Mladost Zagreb és az orosz Volgográd ellen kell küzdenie. Külön-külön is jókora falat mindegyik csapat, hát még így együtt. – A Recco hazai pályán pólózik, biztos, hogy tovább is jut, mögéjük kellene beérkeznünk másodiknak – folytatja az edző. – Van még időnk a meccsekig, föltérképezzük mind a négy csapatot alaposan, aztán majd meglátjuk, mit tehetünk. Egy biztos: ha megijedünk, esélyünk sincs a sikerre. A nyugalom a legfontosabb és persze az önbizalom.

A nyugalom fontos Gyöngyösinek, jellemző, hogy a kérdésre, minek köszönhető a Szeged menetelése, elsőként a biztos hátteret és a családias légkört említi. – Lassúbb az élet, mint Pesten – érvel –, ami elkerülhetővé teszi a kapkodást. Jobb így dolgozni, mint állandó feszültségben. A Pro Reccót ez idén Madaras Norbert mellett Szívós Márton is erősíti, így ismerősök ellen küzdenek majd a szegediek, akik ellen Madaras érthetően szívesebben játszik, mint tavaly a Vasas ellen.– Sohasem jó honfitársak ellen meccselni, de amit tavaly, a Vasas elleni két mérkőzésen éreztem, azt nem kívánom senkinek sem. Hiába, nem múlt el nyomtalanul az ott eltöltött idő – mondja a balkezes klasszis, aki szerint a hazai medence biztos jelent majd egy-két gól előnyt csapatának. Az ilyesmi azonban megszokott a vízilabdában, mondhatni úgy is, kalkulálható.

Az Euroliga meccseire remek előkészület lesz a hét végi Magyar Kupa. Az elődöntőben a Szeged a Vasast fogadja szombaton. Egy mérkőzés dönt a továbbjutásról, így ha nyer a csapat, másnap a kupáért mérkőzhet a Komjádi-uszodában. – Nem ígérek semmit, a fiúk sem fogadkoznak. Bemegyünk a vízbe, és igyekszünk a lehető legprecízebben, a legjobb tudásunk szerint pólózni. Mindig a következő meccs a fontos, nincs értelme tovább tervezni. Jól erősítettünk, tudjuk, mennyit érünk, a többit meg majd meglátjuk – mondja még Gyöngyösi András.

Az elmúlt szezonban a szegediek a LEN-kupában indultak. A legjobb nyolc közé a görög Vuliagmenit kétszer, itthon és idegenben legyőzve jutottak be, a negyeddöntőben aztán az olasz Savoba búcsúztatta őket, ugyancsak kétszer nyerve.

A Vasasnak sem lesz könnyű az Euroligában

Nemcsak a Szegedet, a Vasast is kiejtette a kegyeiből Fortuna a sorsolásnál. A csapat a barcelonai csoportban szerepel majd a házigazda Barceloneta, a horvát Jadran Split és a szerb-montenegrói Primorac Kotor társaságában. A csapatnál általános a vélemény, hogy a nehéz ellenfelek ellenére akárcsak tavaly, most is van esély arra, hogy továbbjusson az együttes. Egy éve a Marseille-t (francia), a Systema Bresciát (olasz), a Kotort (szerb-montenegrói), a CSZK Moszkvát (orosz) és az Innsbruck Tirolt (osztrák) megelőzve csoportgyőztes lett Marseille-ben a Vasas, majd a negyeddöntőben a Pro Recco kettős győzelemmel búcsúztatta el.

 

idegeskedniük. Malonyai Péter A Vasasnak sem lesz könnyű az Euroligában Nemcsak a Szegedet, a Vasast is kiejtette a kegyeiből Fortuna a sorsolásnál. A csapat a barcelonai csoportban szerepel majd a házigazda Barceloneta, a horvát Jadran Split és a szerb-montenegrói Primorac Kotor társaságában. A csapatnál általános a vélemény, hogy a nehéz ellenfelek ellenére akárcsak tavaly, most is van esély arra, hogy továbbjusson az együttes. Egy éve a Marseille-t (francia), a Systema Bresciát (olasz), a Kotort (szerb-montenegrói), a CSZK Moszkvát (orosz) és az Innsbruck Tirolt (osztrák) megelőzve csoportgyőztes lett Marseille-ben a Vasas, majd a negyeddöntőben a Pro Recco kettős győzelemmel búcsúztatta el. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!