Hírek

2005.09.14. 00:00

Gyurcsány Ferenc telefonjai

A szerző a Political Capital elemzője

Hamarosan csökkeni fog a benzin ára – a politika erről már döntést hozott, a megoldásról azonban még nincs egyetértés a parlamenti pártok között. Igaz, erre Gyurcsány Ferencnek nincs is szüksége, hiszen csak azt kell kérnie a Fidesztől és az MDF-től, hogy tegyék lehetővé a benzin adótartalmának csökkentését célzó jogszabályváltoztatás sürgős tárgyalását. Amire pedig vélhetően mindkét ellenzéki párt rábólint – ahogyan persze a kormánypártok is –, hiszen abban a hangulatban, ami mára a magas benzinárak körül kialakult, egyik párt sem engedheti meg magának, hogy akár a legkisebb akadályt is a csökkentés elé gördítse.

A csökkentésnek azonban többféle mértéke és több megoldása lehetséges, amelyek közül a kormány tervei szerint az valósul meg, hogy a 2006-os áfacsökkentésnek a benzinre és a gázolajra vonatkozó hatását előbbre hozzák, ami számítások szerint 10–12 forinttal mérsékli majd az üzemanyag árát. Az ellenzéki pártok határozottabb csökkentést követelnek, ami önmagában természetesen nem meglepő, ráadásul a Fidesz saját javaslatát már az új MSZP-kampány jelszavaira tekintettel fogalmazta meg (nem elég bátor és igazságos a kormány döntése), az MDF pedig – konzervatív pártok mintájára – az adó adóztatását szüntetné meg, vagyis eltörölné a jövedéki adó áfáját.

A benzinár körüli vitában a legérdekesebb szerepet azonban Gyurcsány Ferenc játssza. A miniszterelnök az ázsiai pénzügyi központból intézkedett a csökkentésről, telefonon egyeztetve kormányának tagjaival és a koalíciós pártok vezetőivel. Gyurcsány gyors helyzetmegoldóként lépett fel, és hogy ezt minél láthatóbbá is tegye, keménykezű országvezető módjára odaszólt a Mol elnök-vezérigazgatójának is, mértékletességet kérve a vállalattól. A miniszterelnöki döntéseket Szekeres Imre, az MSZP új és egyre magabiztosabb végrehajtója toldotta meg még azzal, hogy a Mol a parlamenti döntésig előlegezze meg az adócsökkentés ármérséklő hatását.

A Mol természetesen nem üdvözölte az MSZP-s kérést, de az ügy kommunikációs szempontjait tekintve ez nem is lényeges. Ami fontos: a miniszterelnök személyesen járt közben az emberek érdekében, még azt az Orbán Viktortól már ismert fordulatot is kijátszva, hogy a miniszterelnöknek hatalmában áll beavatkozni az árak alakulásába. Az üzenet tehát egyértelmű: a kormány a helyén van, miniszterelnöke pedig döntésképes, ha kell, és még a legnagyobb magyar vállalat vezetőjét is felszólíthatja arra, hogy hagyja a piaci szempontokat, és figyeljen végre a fogyasztók érdekeire, „legyen kedves!”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!