Hírek

2005.09.30. 00:00

Hajkorona egy kis génmanipulálással

K. T.

Szomorú a statisztika a kopaszodás ügyében. Bármily aggasztó, tény, hogy az ötvenes éveikbe lépő férfiak fele elveszíti a haját. Hosszú évtizedek óta kaphatók hajnövesztő szerek világszerte, de egy sincs, amely garantáltan használna. A kopaszodás elleni küzdelem legígéretesebb frontvonala a genetika.
Legutóbb fontos csatát nyertek amerikai kutatók. Csupasz patkányokat genetikai kezelésnek vetettek alá, és a hatás nem maradt el. A kísérleti jószágok mindegyike sűrű szőrt növesztett az egész testén.
Ez azt jelenti, hogy új reménysugár csillan fel a tar fejű vagy a kopaszodástól rettegő férfiak előtt. A kísérletet a John Hopkins Egyetem Krieger Intézetében végezték el Catherine Thompson irányításával. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a kopaszodásnak a génátalakulás csupán az egyik lehetséges oka a sok közül, ám a kezdeti eredmények rendkívül biztatóak.
A genetikai magyarázat szerint az úgynevezett kopasz gén egy olyan fehérjét kódol, amely a hajhagymák megújhodását segíti elő. Az embereknél és a patkányoknál a kopasz gén mutáción, azaz gyökeres átalakuláson megy át, ami azt eredményezi, hogy kezdetben a hajnövekedés normális, de egy idő után, ha a hajszálak kihullanak, már nem nőnek vissza.
Az amerikai kutatók a csupasz patkányokba egy normális gént ültettek be, és ennek hatására az állatok szervezetében
a hajnövekedés körfolyamata újból elindult.
A szenzációs eredmény újabb mozzanatokra világított rá a hajnövekedés folyamatában, amelyet sajnos mindmáig nem sikerült kielégítően feltárniuk a tudósoknak. Mindazonáltal egyértelmű, hogy további kutatásokra van szükség, hiszen a hajnövekedés más összetevőit is fel kell tárni ahhoz, hogy egy forradalmian új hajnövesztő eljárás megszülethessen.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!