Hírek

2005.09.22. 00:00

Halálos port lélegeznek be Budapesten

Perrel fenyegeti a Levegő Munkacsoport a fővárosi önkormányzatot. A civil szervezet sérelmezi, hogy a városvezetés nem tesz lépéseket Budapest porszennyezésének csökkentésére.

Vég Márton

– A nyáron átadott petíciónk hatástalannak bizonyult. A törvény által engedélyezett harmincöt nap helyett idén már több mint száz alkalommal haladta meg az egészégügyi határértéket a fővárosban a részecskeszennyezés – mondta lapunknak Simon Gergely, a Levegő Munkacsoport képviseletében. Simon Gergely szerint a por szemcséin megtapadó korom rendkívül káros, akár három évet is elvehet a budapestiek életéből. Belélegzésük következtében folyamatosan nő az asztmás megbetegedések száma is. – Forgalomcsillapító intézkedések helyett mintha éppen annak fokozására törekednének. A benzin adóterheinek csökkentésével nem értünk egyet. Inkább sebességkorlátozásra, valamint a P+R rendszer fejlesztésére lenne szükség – mondja a környezetvédő, aki személyesen is részt vett az Európai Mobilitási Hét keretében kedden rendezett légszennyezettségi konferencián a városházán.

A Fővárosi Közgyűlés azonban már elfogadta a levegőminőség javítását célzó intézkedési programot, így minden a törvényes úton halad. – Az intézkedési terv kidolgozásának megkezdéséhez előbb szükség volt a program jóváhagyására. A terv elkészítésére közbeszerzési pályázatot írunk ki. A nyertes cégnek ez év végéig kell végeznie, a közgyűlés elé februárban kerülhet a terv – mondta a Reggelnek Mrekvicskáné Németh Aranka, a környezetvédelmi ügyosztály vezetője. Az ügyosztályvezető szerint a döntési folyamatba bevonják majd a civil szervezeteket is. A fő problémát azonban a társadalmi fogadókészség hiányában látja.

Eddig még egyetlen szmogriadó sem volt

A magyar főváros 2003-ban alakította ki a szmogriadó rendeletét. Ennek értelmében akkor kell azt elrendelni, ha tizenegy mérőállomásból kettő három óránál hosszabb határérték feletti légszennyezést mutat. Súlyosabb esetben előfordulhatna, hogy egyik nap csak a páros, másik nap a páratlan számú rendszámtáblával lehetne közlekedni. Budapesten eddig még nem rendeltek el szmogriadót.

Vég Márton Eddig még egyetlen szmogriadó sem volt A magyar főváros 2003-ban alakította ki a szmogriadó rendeletét. Ennek értelmében akkor kell azt elrendelni, ha tizenegy mérőállomásból kettő három óránál hosszabb határérték feletti légszennyezést mutat. Súlyosabb esetben előfordulhatna, hogy egyik nap csak a páros, másik nap a páratlan számú rendszámtáblával lehetne közlekedni. Budapesten eddig még nem rendeltek el szmogriadót. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!