Hírek

2005.09.03. 00:00

Harmincmillióról folyik vita

Több száz milliós kár érte a Nógrád megyei Mátrakeresztest, most mégis harmincmilliót hiányol a Belügyminisztérium. A tárca szerint a pénzt nem helyesen használták fel.

Farkas Károly

Vizsgálatot kezdeményezett a Belügyminisztérium a Nógrád Megyei Közigazgatási Hivatalnál annak a 35 milliós gyorssegélynek a felhasználásával kapcsolatban, amelyet a Pásztóhoz tartozó Mátrakeresztest ért természeti csapás kárainak enyhítésére utaltak át a pásztói önkormányzatnak. Juhász Gábor, a tárca politikai államtitkára szerint az önkormányzat 30 milliót beépített a saját költségvetésébe ebből az összegből, holott a pénzt szét kellett volna osztani a károsultak között. „Az én megítélésem szerint ez nem feltétlenül törvényes” – mondta Juhász lapunknak. „Szeretnék a végére járni annak, hogy amit gyorssegélyként ad a kormány a károsultaknak, az valóban eljut-e azokhoz, akiknek szánták” – emelte ki az államtitkár, aki szerint különösen fontos ez idén, amikor több kár érte a lakosságot, mint tíz éve bármikor.

„Felháborítónak tartom azt a vádat, hogy az önkormányzat bármilyen pénzt visszatartott volna” – jelentette ki lapunknak Sisák Imre, Pásztó polgármestere. Elmondta: április 21-én kapta a város a gyorssegélyt a belügyminiszter levelének kíséretében, a településre április 18. és 20. között lesújtó esőzés után. „Lamperth Mónika ebben négy felhasználási célt jelölt meg: a kötelező feladatok ellátását, a halasztást nem tűrő védekezési költségeket, a lakosság ellátását és az elemi lakhatási feltételek biztosítását” – idézte a Belügyminisztérium levelét Sisák Imre.

„Ennek megfelelően április 25-én ki is fizettünk a károsultaknak ötmillió forintot, az érkezett összeg többi részét pedig a Belügyminisztérium által megjelölt más feladatokra csoportosítottuk át” – mondta lapunknak a polgármester. Ezek közül kiemelte: 19 település vízellátása károsult, amikor a hasznosi tározó vizébe szennyezés került, így elsősorban a lakosság ivóvízellátását kellett megoldani, és fertőtleníteni a regionális vízkészletet. „Ez sem volt ingyen” – jegyezte meg Sisák Imre. Ezenkívül az önkormányzat több mint 27 milliót költött a védekezésre, amiből csak mintegy 13 milliót térítettek meg. A polgármester hangsúlyozta, hogy a Nógrád Megyei Közigazgatási Hivatal szerint is törvényesen használták fel a kapott pénzeket. Ezt lapunknak Juhász Gábor politikai államtitkár is elismerte.

Mátrakeresztesen csak a lakóingatlanokban és más lakossági tulajdonú ingatlanokban keletkezett kár meghaladta a 114 millió forintot. „Ezt teljes egészében megtérítettük, részben a biztosítások fedezték a károkat, részben az adományok, amik az ország minden részéből érkeztek, és amikért nagyon hálásak vagyunk” – mondta Sisák Imre. Mátrakeresztesre az elmúlt három napban megérkezett az a 92 millió forint is, amelyet Friderikusz Sándor és a közszolgálati televízió segítségével gyűjtött a károsultaknak a Magyar Vöröskereszt. „Már sikerült helyreállítani a teljes ivóvíz- és csatornahálózatot, és október végére elkészülhet az úthálózat is” – tájékoztatott a helyreállításról szólva a polgármester.

Tizenkét megyében pusztított az ár és az eső

Több mint nyolcvankétmillió forintos támogatást kapnak a Belügyminisztériumtól húsz Tolna megyei településen élők, akiknek lakóházaiban kárt tett az augusztusi rendkívüli esőzés. Jász-Nagykun-Szolnok megye önkormányzatai összesen 332 millió forintot igényeltek. A lakóingatlanokban keletkezett károk enyhítésére az országosan rendelkezésre álló 778 millió forintból 222 millió érkezik a megyébe. A nyári esőzések összesen 12 megyében, 109 településen okoztak károkat. A legtöbb magántulajdonú ingatlan Békés megyében sérült meg, de súlyos károk keletkeztek Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod megyében is. Az augusztusi heves esőzések és árvizek következtében – az egész országban – összesen 1597 magántulajdonú lakóingatlan rongálódott meg.

a Belügyminisztériumtól húsz Tolna megyei településen élők, akiknek lakóházaiban kárt tett az augusztusi rendkívüli esőzés. Jász-Nagykun-Szolnok megye önkormányzatai összesen 332 millió forintot igényeltek. A lakóingatlanokban keletkezett károk enyhítésére az országosan rendelkezésre álló 778 millió forintból 222 millió érkezik a megyébe. A nyári esőzések összesen 12 megyében, 109 településen okoztak károkat. A legtöbb magántulajdonú ingatlan Békés megyében sérült meg, de súlyos károk keletkeztek Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod megyében is. Az augusztusi heves esőzések és árvizek következtében – az egész országban – összesen 1597 magántulajdonú lakóingatlan rongálódott meg. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!