Hírek

2005.09.29. 00:00

Hiúság vására újoroszoknak

Millionaire Fair. Az orosz fővárosban először rendezték meg a gazdagok népszerű bazárát.

Csák Elemér

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Márkás pezsgővel fogadták a megnyitó résztvevőit. A moszkvai rendezvényre egész Oroszországból összesereglettek a legvagyonosabbak.
[/caption]Sorok a kapunyitásnál, sorok a kaviáros-pezsgős pultnál. Az orosz újgazdagok ezrei szinte megrohamozták a milliomosok vásárát, noha a gazdagok bazára öt napon át tart nyitva. Nem csoda: a pavilonokban megtalálható minden, amire egy milliomosnak szüksége lehet a mindennapi életben. Van itt aranyozott kávéfőző, márványból készült angyalkák, gyémántokkal ékesített tollak, jachtok és helikopterek. Kapható állítólag az örök fiatalság itala is, de ezt egyelőre nem mutatták be az újságíróknak.

A vásár hivatalos honlapja szerint már az első nap szó volt a kiállítási és eladóterület jövőbeni növeléséről. Ugyancsak már a megnyitás napján gazdára talált három Bentley luxuskocsi. A Bluethner zongoragyártó cég rögtön eladott három kiállított darabot, és további harmincra vett fel megrendelést. Hírek szerint egy sziget is tulajdonost cserélt, a drága bundák kereskedelmét pedig lehetetlen követni. A Bluethner-gyár képviselője a Liberation című lapnak elmondta: Oroszország az egyik legjobb piac, ráadásul sokkal stabilabb, mint az [caption id="" align="alignleft" width="320"] A vásár első napjaiban a Bentley még a Mercedest is lekörözte
[/caption]Egyesült Államok. Az utóbbi két évben a cég harminc zongorát értékesített, darabját 95 ezer dollárért.

Polina Szuharjova asszony türkmén versenylovakkal kereskedik. Cége, a Fashion Planet évente legalább száz telivért ad el; áruk százezer és egymillió dollár között van. Alekszandra Vasziljeva dekorátor nem titkolja: Moszkvában jobban keres, mint Párizsban. „Sanghaj és Moszkva az a két város, ahol ma a legtöbbet lehet szakítani” – mondja, és hozzáteszi, hogy a kormányzati emberektől vár még nagyobb bevételre, csak ők nem szeretnek nyilvánosan villogni.

A Cap Gemini Merill Lynch felmérése szerint jelenleg 88 ezer dollármilliomos él Oroszországban. Ott, ahol a havi átlagkereset kevesebb mint 200 dollár. Ez persze nem nagy szám ahhoz képest, hogy az Egyesült Államokban 2,5 millió a dúsgazdagok száma, Németországban 760 ezer, Nagy-Britanniában pedig 418 ezer. Viszont a milliárdosok tekintetében Oroszország a második az USA mögött.

Az első Millionaire Fairt három éve rendezték meg Amszterdamban. Ma ez a fényűzés egyik legfelkapottabb rendezvénye. A moszkvai bazárban nem véletlenül vesznek részt a legnagyobb cégek és a legismertebb márkák: a Bvlgari, a Bentley, a Riva, a BMW, a Cartier, a Jaguar, a Remy Martin, a Mercedes, a Mont Blanc, a Porsche, a Rolex, a Sony, a Starline, a Wolford és mások.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!