Hírek

2005.09.20. 00:00

Hol folytatja Matthäus?

Lothar Matthäus szerint nem az ő szerződése a lényeg, hanem az, miért nem oldották már meg korábban a kapitánykérdést. Közben külföldi klubokkal hozták szóba a német szakembert.

Szabó Tamás

Amíg nálunk arról tanakodnak, hogy Lothar Matthäusszal vagy nélküle, addig két külföldi klub is érdeklődött iránta. A hírek szerint a görög PAOK-nál és a német Bayer Leverkusennél merült fel a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának neve. Mindkét gárda új edzővel szeretné folytatni az őszi szezont. – Természetesen mindenhol tudják, hogy a válogatott nem lesz ott a világbajnokságon, nekem pedig az év végén lejár a szerződésem – mondta Lothar Matthäus. – Teljesen normális, hogy vannak érdeklődők. Én viszont továbbra is azt mondom, hogy megszerettem a magyar játékosokat, a válogatott melletti munkát, és szeretném folytatni az építkezést. Ha a szövetség úgy dönt, hogy meghosszabbítják a szerződésem, akkor maradok. Ezt azonban még nem lehet tudni. Egy biztos: január 1-jén lesz csapatom. Hogy ez melyik lesz, az nem rajtam múlik.

A német szakember úgy véli, a magyar labdarúgásnak húsz éve nincs szakmai koncepciója. Ez mutatkozik meg az esetleges szerződéshosszabbítása körül kialakult helyzetben is, amelyben szerinte nem az ő személye a fontos. – A svédek elleni világbajnoki selejtező óta csak az a téma, hogy mi lesz a szerződésemmel. Pedig nem ez a lényeg, hanem az, hogy miért nem oldották már meg a kapitánykérdést. Ráadásul ebben a rendkívül zavaros időszakban a szövetség elnöke, Bozóky Imre Peruban tartózkodik. Ez nem lenne baj, de az már nem szerencsés, hogy nincs olyan helyettese, aki a napi problémás ügyeket megoldaná, és felelős döntéseket hozna. Tudom, hogy az elnök úr engem támogat, de számomra fontosabb, hogy mit tesz a gyakorlatban. Én is mondhatom azt, hogy Bécstől Budapestig úszom a Dunában, az már egy másik kérdés, hogy valóban megteszem-e.

"Jó úton járunk, de ha a magyar futballban dolgozók nem állnak mögénk, akkor egyedül képtelenek leszünk továbbfejlődni."

A szövetségi kapitány szerint az sem szerencsés, hogy több lap az ő nevével akarja eladni az aktuális számot. – A sportnapilapban az jelent meg, hogy hétfőn kipakolok és mindent elmondok, pedig nem nyilatkoztam ilyesmit. Sajnos tudatos ferdítés történt, melynek egyetlen célja volt, az, hogy több példányt tudjanak eladni a nevemmel. Nem érzem úgy, hogy az eddigi magyarországi munkám után nekem kellene magyarázkodnom, mégis ezt teszem. Én építettem be a válogatottba többek között Torghelle Sándort, Huszti Szabolcsot, Juhász Rolandot. Gera Zoltán nálam lett nemzetközi klasszis. Ma már valamennyien külföldön futballoznak. Torghelle és Juhász összesen csaknem hárommillió euróért kelt el. Magyar klubcsapataikból soha nem kerültek volna külföldre. Igaz, hogy nem jutottunk ki a világbajnokságra, de én azt is szép eredménynek tartom, hogy az ötödik kalapból érkezve a harmadik helyen állunk a csoportban, tehát két elénk sorolt csapatot is megelőzünk. Jó úton járunk, de ha a magyar futballban dolgozók nem állnak mögénk, akkor egyedül képtelenek leszünk továbbfejlődni. Azt a hozzáállást, amely az elmúlt húsz évben jellemző volt a magyar futballban, el kell felejteni.

A szövetségi kapitány hétfőn délután egyébként kijelölte válogatott keretét a bolgárok és a horvátok elleni világbajnoki selejtezőre. Együttesünk október 8-án Szófiában lép pályára, négy nappal később pedig Budapesten vívja a 2006-os világbajnoki- selejtező-sorozat utolsó mérkőzését. Kapusok: Király Gábor, Fülöp Márton és Rabóczki Balázs. Hátvédek: Bodnár László, Nikolov Balázs, Máté Péter, Éger László, Balog Zoltán, Gyepes Gábor, Stark Péter, Vanczák Vilmos. Középpályások: Takács Ákos, Huszti Szabolcs, Vadócz Krisztián, Böőr Zoltán, Buzsáky Ákos, Halmosi Péter, Hajnal Tamás, Gera Zoltán, Korsós György és  Bárányos Zsolt. Csatárok: Rajczi Péter, Kerekes Zsombor, Torghelle Sándor, Priskin Tamás és Kenesei Krisztián.

Gera Zoltánt újra megműtötték

A West Bromwich Albion játékosának, Gera Zoltánnak már kétszer operálták a kezét, tegnap azonban egy birminghami magánklinikán újra műtötték a hét végi angol bajnoki fordulóban a 94. percben csapatának pontot mentő gólt szerző magyar légióst. A beavatkozás jól sikerült, a játékos már este hazatérhetett. – Sajnos a májusi kéztörésemet és az azt követő operációkat a mai napig nem sikerült kihevernem – mondta Gera. – A kézfejemen lévő seb folyamatosan be volt gyulladva. Nem is a kezemben érzett fájdalom volt a legnagyobb gond, hanem a gyulladás a szervezetemben, ami kihatott a testem más részeire, és így nem játszhattam tökéletes állapotban. A visszatérésemről csak a hét közepén döntenek majd az orvosok, de a hét végi bajnokin már játszani szeretnék.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!