Hírek

2005.09.16. 00:00

Hölgy kezébe kerül a Forma–1?

Az amerikai Robin Saunders (43) vezette befektetetői csoport kívánja megvenni a Forma–1 részvényeinek 75 százalékát, így a jelenlegi főnök, Bernie Ecclestone (74) a maga 25 százalékával másodhegedűsi szerepkörbe szorulna.

Árvay Sándor

A londoni üzleti körökben a pénzvilág Claudia Schiffereként emlegetett szőke szépség akciója vélhetően nem lenne Ecclestone ellenére sem – az angol lapok legalábbis arról cikkeznek, hogy régi barátság, s egyeztetett tervek alapozhatják meg a jelenleg még csak tárgyalási szinten levő elképzelések valóra válását. A hírek szerint az Észak-Karolinából származó, napjainkban elsősorban ingatlanügyekben érdekelt üzletasszony és az általa képviselt Clearbrook Capital Partners pénzintézet 1,2 milliárd eurót (másfél milliárd dollárt) ajánl a Forma–1 értékesítésének jogaival rendelkező SLEC társaság 75 százalékáért, míg a tulajdon egynegyede a jelenlegi egyeduralkodó Bernie Ecclestone kezében maradna. A Forma–1-részvények megvásárlásával nemrégiben próbálkozott a Hutchinson Whampoa nevű kínai médiakonzorcium is, ám az ázsiaiak egymilliárd dollárt kínáltak az egészért, míg a mostani ajánlat ennél jóval többet adna – a háromnegyedért.

Ha az üzlet megköttetik, akkor egyértelműen női vezető kezébe kerül Forma–1 kormánykereke. Saunders asszony hat évvel ezelőtt már összehozott egy „jó boltot” Ecclestone számára: az amerikai bankárnő vezető szerepet töltött be a WestLB. pénzintézetnél, s a segítségével 1999-ben folyósított 1,4 milliárd dolláros kölcsön húzta ki a csávából az időleges anyagi gondokkal küszködő autóstársaságot. Más kérdés, hogy később a topmenedzser Saundersnek távoznia kellett a posztjáról.

Egyes hírek szerint éppen az autóscégbe öntött, a bank számára nem igazán hasznot hozó pénz kihelyezése miatt. Robin Saunders elképzelései szerint a Forma–1 gazdálkodásából a jövőben az eddiginél jóval nagyobb arányban részesednének a csapatok. Az utóbbi időszakban Ecclestone is sokat hangoztatja, hogy át kellene alakítani a társaság működését, üzleti részesedést kínálni a csapatoknak, a gyártó cégeknek. Ha megvalósulnának Saunders asszony elképzelései, akkor a reklám- és televíziós jogokból befolyó összegek a szerényebb költségvetéssel dolgozó együttesek számára is fix bevételt jelentenének. Így a „kicsik” számára is megnyílna az út a sikerhez.

Saunders többet keres, mint az angol királynő

A szigetország leggazdagabb hölgyeinek a Mail on Sunday lap által összeállított toplistáját a Harry Potter-könyvek szerzője, JK Rowling vezeti. A brit lap szerint az író hatszor annyi pénzt keres, mint az évi potom húszegynéhány millió dollárból élő II. Erzsébet királynő.

Bernie Ecclestone (74) a maga 25 százalékával másodhegedűsi szerepkörbe szorulna. Árvay Sándor Saunders többet keres, mint az angol királynő A szigetország leggazdagabb hölgyeinek a Mail on Sunday lap által összeállított toplistáját a Harry Potter-könyvek szerzője, JK Rowling vezeti. A brit lap szerint az író hatszor annyi pénzt keres, mint az évi potom húszegynéhány millió dollárból élő II. Erzsébet királynő. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!