Hírek

2005.09.06. 00:00

Itthon Kulcsár segítője

Pénzmosás és más bűncselekmények miatt Kulcsár Attila ellen nyomoz a rendőrség. Állítólagos bűntársa, Schönthal Henrik pedig ügyvédjére hallgatva hazajött.

Nagy E. D.–Szemán L.

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Ausztria nem adta ki pénzmosás miatt Kulcsár Attilát. Az egykori bróker ugyanezzel a bűncselekménnyel vádolta meg vallomásában Schönthal Henriket, aki tegnap hazajött.
[/caption]A Kulcsár Attila és húsz társa ellen benyújtott vádirat szerint nincs még vége a brókerügy vizsgálatának. Már csak azért sem, mert tegnap Ferihegyen elkapták a hazalátogató Schönthal Henriket. Őt nemzetközi elfogatóparanccsal keresték, miután Kulcsár Attila pénzmosással vádolta meg vallomásában. A fővárosi főügyész által jegyzett vádirat sok más mellett szól arról is, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Gazdaságvédelmi Főosztálya Gazdasági Bűnözés Elleni Osztályán nyolc, a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatalban (KÜNYH) négy eljárás folyik elkülönítve az alapügytől. A KÜNYH nyomozásai még 2004-es iratszámot viselnek, köztük kettő nevesített, azaz konkrét személy ellen folyik, kettőnél ismeretlenek a tettesek. Az utóbbiak még érdekesek is lehetnek majd, hiszen „fontosabb ügyekben intézkedő hivatalos személy által elkövetett vesztegetés” az alapos gyanú, ami vetülhet akár azokra a politikusokra is, akikre Kulcsár Attila vallott. Ezek a politikusok azonban mentelmi joggal rendelkeznek, és az ügyészek még nem indítványozták e joguk felfüggesztését. Amíg van mentelmi joguk, nem lehet meggyanúsítani őket.

Az NNI nyolc eljárása közül három ismeretlen tettes ellen folyik, öt azonban nevesített. A legnagyobb név közöttük kétségtelenül maga Kulcsár Attila. A Fővárosi Főügyészség vádiratának közleményei között a d) fejezetben egyebek mellett olvasható: az alapügytől elkülönítésre került többek között „a pénzmosás bűntette és más bűncselekmények miatt I. r. Kulcsár Attila ellen” indult eljárás. Az csak részletkérdés, hogy hárommal nagyobb számon a Mahmoud Abdo és Schönthal Henrik Tivadar ellen indult eljárást tartják nyilván. A szír még szökésben van, Schönthalt éppen tegnap kapták el, így érthető ügyük leválasztása a főügyről.

Az már érdekesebb, hogy az alapügy IX. rendű, sikkasztással vádolt szereplője, Garamszegi Gábor ellen is pénzmosás ügyében folyik vizsgálat a rendőrségen, az ügyiratszáma eggyel nagyobb, mint Kulcsáré. Szakértőnk szerint az ügyiratszámok arról tanúskodnak, hogy az ügyek nem régebbiek, mint háromhetesek, és mivel nevesítve vannak, ezért minden bizonnyal a szereplőket meg is gyanúsították már. Persze csak azokat, akiket utol tudnak érni. A Kulcsárhoz kapcsolódó ügyek azonban nem ilyen egyszerűek. Védője, Zámbó Gyula szerint Kulcsárt nem gyanúsították meg pénzmosással. Az ügyvéd úgy gondolja, hogy ettől még futhat az ügy védence nevéhez kapcsoltan. - Elképzelhető, hogy később meghallgatják majd ebben az ügyben is – mondta Zámbó. Azt már mi tesszük hozzá, hogy Kulcsár eddig is csak az ügyészeknek volt hajlandó vallomást tennni, így az új-régi-nem létező ügyben legalább is bizonytalan a hajlandósága egy rendőrségi kihallgatásra-meghallgatásra.

Horváczy Emese, az NNI szóvivője kérdésünkre csak annyit mondott: K. Attilát nem gyanúsították meg pénzmosással. Azt nem volt hajlandó elárulni, hogy mit takarnak a „más bűncselekmények”, mondván: a nyolc elkülönített ügyben egyébként sem nyilatkoznak, hiszen még nyomoznak. Összefoglalva: az ügyészség által deklaráltan folyik egy nyomozás a már vád alá került Kulcsár Attila ellen, ám a rendőrök még nem gyanúsították meg őt pénzmosás elkövetésével.

Kulcsárt egyébként sikkasztás és közokirat-hamisítás miatt adták ki az osztrák hatóságok, pénzmosás miatt nem. Persze attól még pénzmosás miatt indulhat eljárás ellene, csak nem az alapesetben. Schönthal ügyvédje, Bárándy Péter tegnap azt nyilatkozta, védence együttműködés eredményeként, önként tért haza, tudatában annak, hogy őrizetbe veszik. További részleteket az ügyvédi titoktartásra hivatkozva nem akart elmondani, azt azonban elárulta, hogy védence most biztosan nem tesz részletes vallomást. Hozzátette: pár napon belül ez megtörténhet. Schönthalt már a repülőtéren őrizetbe vették, és délután meg is kezdték gyanúsítotti kihallgatását.

Pénzmosás itthon és a sógoroknál

Általánosságban csak abban az ügyben indulhat valaki ellen eljárás, amelyben a külföldi hatóságok kiadták hazánknak – fogalmazott Magyar György ügyvéd. – Az osztrák jog azonban másként szabályozza a pénzmosást, mint a miénk. Az osztrákok nem adták ki Kulcsárt pénzmosás miatt, hiszen az osztrák jog szerint a kiadatási kérelemben szereplő cselekmény náluk nem büntetendő. Ettől még az alapügytől függetlenül indulhat eljárás, amennyiben a kiadatás óta új, a bizonyítási eljárásban felhasználható adatok merültek fel. Ez azonban már egy új ügy, és külön kezelendő.

a rendőrség. Állítólagos bűntársa, Schönthal Henrik pedig ügyvédjére hallgatva hazajött. Nagy E. D.–Szemán L. Pénzmosás itthon és a sógoroknál Általánosságban csak abban az ügyben indulhat valaki ellen eljárás, amelyben a külföldi hatóságok kiadták hazánknak – fogalmazott Magyar György ügyvéd. – Az osztrák jog azonban másként szabályozza a pénzmosást, mint a miénk. Az osztrákok nem adták ki Kulcsárt pénzmosás miatt, hiszen az osztrák jog szerint a kiadatási kérelemben szereplő cselekmény náluk nem büntetendő. Ettől még az alapügytől függetlenül indulhat eljárás, amennyiben a kiadatás óta új, a bizonyítási eljárásban felhasználható adatok merültek fel. Ez azonban már egy új ügy, és külön kezelendő. Ausztria nem adta ki pénzmosás miatt Kulcsár Attilát. Az egykori bróker ugyanezzel a bűncselekménnyel vádolta meg vallomásában Schönthal Henriket, aki tegnap hazajött. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!